Dame in beton opent festival

Koningin Beatrix en artistiek directeur Pierre Audi op de opening van het Holland Festival. Op de voorgrond de Ierse actrice Fiona Shaw en de nieuwe zakelijk directeur Johan Dorrestein. Foto Floren van Olden Amsterdam 31-5-2008 Holland Festival het twee volle minuten durende persmoment van de RVD. Fiona Shaw hoofdrolspeelster van het door Koningin Beatrix bezochte toneelstuk in gesprek.Beatrix op de achtergrond. Ik weet niet of dit een RVD legale foto is. Foto Floren van Olden Olden, Floren van

In aanwezigheid van koningin Beatrix werd zaterdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg het Holland Festival geopend, met het toneelstuk Happy Days van Samuel Beckett. Volgens Britse regisseur Deborah Warner zei de koningin op het nafeest dat zij de voorstelling „mooi, maar te deprimerend” vond. In het toneelstuk zit Winnie, een dame van rond de vijftig, vast in de puinhopen van een ingestorte stad. Ondanks de uitzichtloze postie van de vrouw behoudt zij een onverwoestbare opgewektheid.

Warner begreep de reactie van Beatrix wel: „Als je een zekere leeftijd hebt bereikt, zoals jullie koningin, dan is een vrouw die tot haar nek in het beton zit, niet meer grappig. Dan wordt het bittere werkelijkheid. Je ziet de mensen om je heen ziek worden en vereenzamen.”

In Londen en New York, waar Happy Days eerder te zien was, moest het publiek luid lachen, maar het Amsterdamse publiek was aanmerkelijk ernstiger. De Ierse actrice Fiona Shaw, die de hoofdrol speelt: „Ik vond het wel prettig, iedereen luisterde zeer aandachtig.”