Claim fotografe tegen Maassen om camera

Fotografe Ilvy Njiokiktjien, wier camera zaterdag door Theo Maassen werd vernield, eist een schadevergoeding van de cabaretier. „Het gaat niet alleen om de camera. Ik derf ook inkomsten, want mijn reservetoestel is begin april gestolen”, aldus Njiokiktjien.

Maassen trad zaterdag op tijdens het Amsterdam Comedy Festival in popcentrum Melkweg. De organisatie had hem verzekerd dat er tijdens zijn voorstellingen niet gefotografeerd zou worden. Njiokiktjien had daartoe juist wel toestemming van het festival gekregen.

Njiokiktjien: „Ik was expres op de zesde rij gaan zitten omdat ik hem altijd al een beetje eng vond. Ik wist dat hij eerder al eens iemands geluidsinstallatie had vernield.” Volgens de fotografe vroeg Maassen na enige tijd wie er aan het fotograferen was. „Ik zei niets, maar daar liet hij het niet bij.” Daarop vroeg Maassen volgens Njiokiktjien aan de regie om de lichten aan te doen en liep hij door de zaal, op zoek naar de camera. „Iedereen keek naar mij. Ik was zo verbouwereerd dat ik mijn camera zo overhandigde toen hij naast me stond, ongelooflijk. Op het podium riep hij dat iedereen die wilde dat het toestel kapot ging, moest klappen. Er werd massaal geklapt en daar ging mijn camera”, aldus Njiokiktjien, volgens wie veel bezoekers dachten dat het incident onderdeel van de act was.

Uiteindelijk ontstond er onenigheid tussen Maassen en enkele toeschouwers. Njiokiktjien: „Hij schold ze uit voor klerelijers.” Diverse bezoekers verlieten de zaal, waarop Maassen zijn show staakte. De fotografe deed bij het politiebureau tegenover de Melkweg aangifte tegen de cabaretier. Maassen werd aangehouden en kon na verhoor weer gaan.

De festivalorganisatie zegt er alles aan te zullen doen een schikking te treffen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft laten weten Njiokiktjien juridisch bij te willen staan. Hoofdredacteur Bart Brouwer van dagblad Spits, waar de fotografe voor werkt, vindt de reactie van Maassen, die niet bereikbaar was voor commentaar, „buitenproportioneel, provocerend en onacceptabel”.

Njiokiktjien had de camera gewonnen toen ze begin dit jaar door de jury van de Zilveren Camera werd uitgeroepen tot talent van het jaar. De camera had een waarde van 5.000 euro.