Bolt is snelste atleet ter wereld

De rechterspike waarmee Bolt zijn wereldrecord liep. Foto Reuters Usain Bolt toont de rechterschoen waarmee hij zaterdag in New York een wereldrecord liep. Foto Reuters Jamaican track sprinter Usain Bolt holds the shoe he ran with to break the 100 meters world record, in New York June 1, 2008. Bolt ran 9.72 seconds at the Reebok Grand Prix Saturday night, 0.2 seconds faster than the old record held by his countryman, Asafa Powell, set last September. REUTERS/Joshua Lott (UNITED STATES) REUTERS

De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt is sinds zaterdag de nieuwe wereldrecordhouder op de 100 meter sprint. Tijdens een wedstrijd in New York liep hij een tijd van 9,72 seconden, met een toegestane rugwind van 1,7 meter per seconde. Hij liep zijn record op een natte baan, nadat de sprinters voor de tweede keer van start waren gegaan. Eerst was er een valse start.

De toptijd is tweehonderdste van een seconde sneller dan het oude wereldrecord, dat zijn landgenoot Asafa Powell in september in het Italiaanse Rieti vestigde. Bolt liep begin mei al 9,76 tijdens een wedstrijd in Jamaica. De 21-jarige atleet eindigde zaterdag in New York voor de Amerikanen Tyson Gay en Darvis Patton.

„Dit wereldrecord betekent pas iets voor me als ik een gouden medaille behaal op de Olympische Spelen of het WK”, zei Bolt. Hij zou het wereldrecord direct inruilen voor een olympische titel. „Als iemand morgen sneller loopt, ben ik m’n wereldrecord weer kwijt. Als je olympisch kampioen wordt, kunnen ze je pas na vier jaar pakken.”

„Ik wist dat het er inzat vandaag”, zei Bolt, die blij was met een valse start. „Want de eerste keer was ik niet goed weg. Toen ik naar het scorebord keek, besefte ik dat ik iets bijzonders had gepresteerd.” Reden voor een feestje zag Bolt niet. „Dit was slechts één race. Er zijn nog een hoop wedstrijden te gaan.”

Tot zaterdag maakte Bolt vooral indruk op de 200 meter. Op die afstand behaalde hij bij de WK van 2007 in Osaka de zilveren medaille. Ook is hij op de 200 meter wereldrecordhouder bij de junioren. Toen Bolt in mei 9,76 liep, voorspelde zijn coach Glen Mills dat het niet lang zou duren voordat zijn pupil het wereldrecord op de 100 meter zou verbeteren.

„Ik heb altijd gezegd dat de 200 meter mijn favoriete afstand is”, benadrukte Bolt zaterdag. „Dat verandert niet na dit wereldrecord. Wel ga ik op de Spelen zeker ook de 100 meter lopen.”

De Jamaicaan is volgens velen in staat om in de toekomst eindelijk het wereldrecord van Michael Johnson op de 200 meter uit de boeken te lopen. De Amerikaan zette bij de Spelen van Atlanta in 1996 een tijd neer van 19,32. Tyson Gay kwam in juni vorig jaar met 19,62 het dichtst in de buurt van dat record.

Pagina 17: Nader bekeken