Beluisteren in kleine porties

cd pop The Futureheads: This Is Not The World ***--

cd pop

The Futureheads: This Is Not The World ***

Alles moet ingepakt in aluminiumfolie. Transistorradio’s, de wc-pot, gezichten van bandleden. Best leuk, ware het niet dat Andy Warhol en inpakkunstenaar Christo al veel eerder op dat idee kwamen. Iets dergelijks speelt met de muziek van het derde album van The Futureheads uit het Engelse Sunderland. We hebben hun opgewonden punkfunkpoprock al eens eerder gehoord, met name op hun eigen debuut uit 2004 waarop ze Hounds of love van Kate Bush op niets ontziende wijze ‘verpunkfunkten’.

Het album This Is Not The World keert na het onevenwichtige News And Tributes terug naar die pittige sound, met een hoekige Noord-Engelse tongval en de bombastische productie van instant-meezingers The beginning of the twist en Walking backwards.

Het probleem met de gespierde sound van The Futureheads is dat ze zeer genietbaar zijn in kleine porties, maar dat een heel album met die robuuste gitaarexplosies en opgewonden spreekkoorrefreinen snel gaat vervelen. Geen moment wijken ze af van de straffe vierkwartsmaat die hier en daar met dwarse gitaarstaccato’s wordt verlevendigd, maar die geen andere emotie opwekt dan de lust om het eens stevig op een springen te zetten. Na twaalf van die op en neer stuiterende doordenderliedjes waar de vreugde en het optimisme vanaf spatten, wordt het hoog tijd voor een bruistabletje.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard