Banken dagen notarissen

Hypotheekbanken gaan notarissen die betrokken zijn bij hypotheekfraude en fraudeleuze abc-transacties voor de rechter dagen. Dat zegt Yvonne Willemsen, adviseur veiligheidszaken van de Nederlandse Vereniging Banken (NVB). De banken zullen met civielrechtelijke procedures de schade verhalen op notarissen. Banken lijden jaarlijks miljoenen euro’s schade door hypotheekfraude.

Vorige week werden drie Rotterdamse notarissen opgepakt. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De notarissen passeerden in 2004 en 2005 een groot aantal zogeheten abc-transacties met huizen in Rotterdam, waarbij de panden in zeer korte tijd een aantal keren worden doorverkocht, tegen steeds hogere prijzen. Volgens het OM ging het vooral om verpauperde panden die via ingewikkelde constructies in handen waren van dezelfde eigenaren.

Bij hypotheekfraude wisselen panden in een korte periode regelmatig van eigenaar waarbij de waarde kunstmatig stijgt. De eindkoper sluit vervolgens een tophypotheek af, maar stopt al snel met betalen van rente en aflossing. Het pand wordt vervolgens geveild, waarbij de waarde veel lager blijkt. In sommige gevallen koopt de oorspronkelijke verkoper het pand weer tegen een veel lagere prijs. In Den Haag oordeelde de rechtbank in december vorig jaar in een hypotheekfraudezaak dat een notaris een schadevergoeding moest betalen aan een bank, omdat hij zijn werk niet goed had uitgevoerd.