Arrestaties Zimbabwe

Twee parlementariërs van de Zimbabweaanse oppositie zijn dit weekeinde gearresteerd op beschuldiging van activiteiten die de openbare orde ondermijnen. De arrestaties vergroten de druk op de oppositie in de aanloop naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni tussen president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai.

Zaterdag werd Arthur Mutambara opgepakt, de leider van een parlementsfractie die in 2005 ontstond als afsplitsing van de MDC van Tsvangirai. Mutambara is opgepakt vanwege een op 20 april verschenen krantenartikel waarin hij Mugabe beschuldigt van het intimideren van de Zimbabweaanse kiezers en van stembusfraude. Kort na de publicatie spraken Mutambara en Tsvangirai af om samen op te trekken bij de tweede ronde van de verkiezingen.

Zondag werd Eric Matinenga opgepakt, een afgevaardigde van Tsvangirai’s MDC. Matinenga zou hebben aangezet tot openbare geweldpleging. Sinds de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, 29 maart, zijn vijf parlementariërs van MDC opgepakt, evenals de uitgever van de krant die Mutambara’s artikel plaatste. MDC claimt dat meer dan vijftig aanhangers zijn gedood door regeringsgetrouwe milities. (Reuters, AP)