‘Amerikanen gebruiken gevangenisschepen’

De VS zouden terreurverdachten niet alleen vasthouden in hun gevangenis op Guantánamo Bay en in geheime CIA-kampen wereldwijd, maar ook op marineschepen. Dat althans stelt The Guardian vandaag op basis van een nog dit jaar uit te brengen rapport van de mensenrechtenorganisatie Reprieve.

De Amerikaanse president Bush erkende in september 2006 voor het eerst dat de VS sinds het begin van de ‘oorlog tegen terreur’, in 2001, mensen gevangen hadden gehouden op geheime locaties buiten de VS. De inlichtingendienst CIA ondervroeg de gedetineerden daar en paste daarbij ‘strenge’ verhoortechnieken toe, aldus Bush. Veertien van zulke verdachten – allen Al-Qaeda-kopstukken, volgens de regering – werden toen overgebracht naar Guatánamo Bay. De geheime kampen zouden daarmee leeg zijn, zei de regering destijds.

Volgens het bericht hebben de Amerikanen sindsdien nog zeker tweehonderd nieuwe gevangenen gemaakt. Reprieve beschikt over de getuigenis van een man die vastzat in Guantánamo Bay en daar van een medegevangene hoorde over het gevangenisschip.

Mogelijk hebben tot wel 17 marineschepen als „drijvende gevangenissen” gediend. Er zouden vooral verdachten op vastzitten die in 2007 werden gepakt in Djibouti, Somalië, Kenia en Ethiopië. Een Amerikaanse schip lag rond die tijd in de Golf van Aden, voor de kust van de Hoorn van Afrika.

Het artikel in The Guardian via: nrc.nl/buitenland