Aanslag op Deense ambassade

Onderzoek na de aanslag op de Deense ambassade. Behalve het gebouw en het terrein ervoor zijn tientallen auto’s verwoest. Foto AFP A Pakistani bomb disposal personnel examines a crater caused by a suicide attack in front of the Denmark embassy in Islamabad on June 2, 2008. A suicide car bombing outside the Danish embassy in the Pakistani capital Islamabad killed at least eight people and wounded nearly 30 others, state television and officials said. The blast left a huge crater outside the embassy, damaging the building and a nearby development agency. Several cars were destroyed by the force of the explosion and some were on fire, an AFP reporter said. AFP PHOTO/Aamir QURESHI AFP

Door een aanslag met vermoedelijk een autobom zijn vanmiddag zeker vier doden gevallen voor de Deense ambassade in het Pakistaanse Islamabad. Alle slachtoffers zijn Pakistanen, ook de tientallen gewonden. Volgens sommige berichten zijn er acht doden. Onder de doden is één medewerker van de ambassade. Het is nog onbekend of het om een zelfmoordactie gaat.

In april ontruimde Denemarken korte tijd zijn ambassades in Algerije en Afghanistan, wegens bedreigingen na de herpublicatie van de cartoons uit 2005 waarin de profeet Mohammed beledigd zou worden. In maart had Osama bin Laden in een audioboodschap de Europese Unie gedreigd met aanslagen naar aanleiding van de herpublicatie, uit solidariteit met de Deense tekenaar die doodsbedreigingen ontving. Minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Møller heeft de aanslag veroordeeld.

De naastgelegen residentie van de Nederlandse ambassadeur Willem Andreae raakte licht beschadigd. De Nederlandse ambassade, gevestigd in een woonwijk, is in maart om veiligheidsredenen verplaatst naar een hotel. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was het gebouw niet goed te beschermen tegen de dreigingen die volgden op de anti-islamfilm van Geert Wilders. Destijds waren er in Pakistan en Afghanistan geregeld demonstraties tegen Nederland en Denemarken.

Sinds het Pakistaanse leger in juli vorig jaar de door extremisten bezette Rode Moskee in Islamabad ontzette zijn er tientallen aanslagen geweest, waarbij honderden doden zijn gevallen. Het geweld is teruggelopen nadat de regering gesprekken is aangegaan met de stammen in het Afghaanse grensgebied. (AP, Reuters, AFP, ANP)