1 spelen

Rode vlekken op de weg als je iemand doodrijdt: een van de grappigste features van GTA1.

Grand Theft Auto 1

rockstargames.com/classics/gta.html, gratis

Een maand geleden verscheen Grand Theft Auto 4, die immens populaire en gruwelijke gangstergame waarin je mensen moet doden om een hoofdprijs te winnen. De ontwikkeling van het spel is goed te zien door eens terug te kijken naar de oerversie van GTA uit 1997. Het spel is gratis te downloaden (volgens Wikipedia geheel legaal), en wat blijkt: het is nog net zo leuk en nutteloos als vroeger toen je (ook al) tot diep in de nacht achter je pc zat. Racen met een wagentje door de stad, steeds met blik van bovenaf. Beetje suffe opdrachtjes uitvoeren (‘er staat daar-en-daar een wagen, breng die naar die-en-die straat’). Lekker scheuren door de stad. Met niet al te scherp, want tien jaar oud, beeld – onvergelijkbaar met de jongste GTA-generatie. Met rode vlekken op de weg als je iemand doodrijdt (serieus: een van de grappigste features van het spel). Helemaal bingo is het als er hare krisjna’s over straat lopen. Als je die allemaal in één keer doodrijdt krijg je bonuspunten (en vier politiewagens achter je aan). Dit klinkt allemaal gruwelijk, maar dat is het niet. Onschuldig vermaak. (PL)