Google Androïd is bijna klaar (+ video)

andorid_vinger.jpgAfgelopen week gaf Google de eerste serieuze demonstratie van Androïd, het besturingssysteem voor mobiele telefoons dat ’s werelds grootste zoekmachine aan het bouwen is. Androïd ziet er af uit: met zulke functies op een gsm hoef je je nergens voor te schamen. Androïd opent na het opstarten met een lijst icoontjes voor veelgebruikte applicaties, net zoals - daar heb je ‘m weer - de Apple iPhone. Daarnaast bouwden de ontwerpers  een lege desktop die lijkt op het bureaublad op je computer. Zelfs de wolkenlucht als in Windows XP ontbreekt niet, is te zien op de onderstaande filmpjes.

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=arXolJrLVEg" height="355" width="425" /]

Op de desktop van Androïd kun je snelkoppelingen en widgets plaatsen. De demo werd op een onbekend toestel met touchscreen scherm werd vertoond, dat volgens sommigen de ‘Dream’ van HTC zou zijn. De bediening lijkt in ieder geval sprekend op de manier waarop je telefoons zoals de nieuwe HTC Diamond 3D bestuurt met je vingers.

Dit is ook aardig: met de functie Streetview kun je - vooral in de Verenigde Staten - een goed beeld krijgen hoe Google Earth er op straatniveau uit ziet. Door de telefoon heen en weer te bewegen, verplaatst het ingebouwde kompas ook de visualisatie in Streetview. Alsof je door een verrekijker naar een virtueel landschap kijkt.

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=4PRfVKzuUJ4" height="355" width="425" /]

Goed, het zijn wat bibberige filmpjes, maar toch aardig om de Google Maps applicatie op Androïd te zien:

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=iBHx5jHsqiU " height="355" width="425" /]

En wat is een smartphone nou als je er geen Pacman op kunt spelen? Androïd kan het in ieder geval ook.

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=4q3gGNtbxhQ" height="355" width="425" /]

    • Marc Hijink