Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Zwevende koikarpers aaien in de tuin

Een karpervijver met twee bassins die in elkaar overlopen en een Aziatisch ingerichte tuin met boeddhabeeld. Foto’s Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Swifterband, 30-05-2008 / Vijver met Koi Karpers; eigenaar Kees Timmermans
Een karpervijver met twee bassins die in elkaar overlopen en een Aziatisch ingerichte tuin met boeddhabeeld. Foto’s Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Swifterband, 30-05-2008 / Vijver met Koi Karpers; eigenaar Kees Timmermans Krielen, Jorgen

Kees Timmermans (55) houdt zijn hobby dichtbij huis. Hij legde een vijver aan van 300 vierkante meter en kocht koikarpers als bewoners, een vissoort die zich blijkt te hechten aan mensen.

Wilde u vissen en daarom een vijver, of een vijver en daarom vissen?

„We wilden in eerste instantie een vijver. Water brengt rust in de tuin en weerspiegelt de lucht, dat is prachtig om te zien. We hebben de tuin Aziatisch ingericht, met onder andere Japanse esdoorns en een boeddhabeeld. Je hoort ook muziek, altijd met Aziatische klanken.”

Waarom Azië?

„Ik ben er veel geweest en zag mensen met een hoge kwaliteit van leven, zonder stress. Ik heb een drukke baan, rij soms 600 kilometer op een dag. Als ik thuiskom, loop ik altijd even de tuin in. De vijver hebben we speciaal laten ontwerpen. Het zijn twee bassins die in elkaar overlopen, waardoor de koi overal kunnen zwemmen.”

Koikarpers zijn toch behoorlijk prijzig?

„Wat is prijzig? Als ze me morgen 4.000 euro bieden voor een karper, dan krijgen ze de vis niet. De band die ik heb opgebouwd met die karpers is onbetaalbaar.”

Een band met vissen?

„Ze zwemmen naar je toe, sabbelen aan je vinger, eten uit je hand. Bij mij en mijn vrouw dan. Aan een onbekende laten ze zich niet zien. Maar wij kunnen de vissen zelfs aaien. Er zijn mensen die als therapie met koi zwemmen en zich daarna beter voelen. Het is een rustige vis, ze spreiden hun vinnen tijdens het zwemmen, zweven door het water.”

U praat er inderdaad zeer liefdevol over.

„Een van de grote koi’s ging ineens raar doen, op haar rug liggen. Ik heb haar een dag buiten de vijver gehouden om haar te observeren, maar ben daarna toch naar de dierenarts gegaan. Hij heeft een röntgenfoto en echo gemaakt omdat de buik was opgezet. Het bleek darmkanker te zijn, eigenlijk uitgezaaide eierstokkanker. We hebben haar kansen op een rijtje gezet en daarna besloten haar te laten inslapen. De vis was erg uitgeput door het gevecht tegen kanker. Toen moest ik wel een traantje laten.”

Hoeveel karpers heeft u nog?

„We hebben er nu zeven. Officieel zouden er in deze vijver 35 kunnen zwemmen, maar dat vinden wij te veel. Eén karper is groter dan menig kat, weegt negen kilo. Ik denk dat we er nog tien bij nemen.”

Geeft de vijver veel werk?

„We hebben veel geleerd van de mensen die onze vijver hebben aangelegd en het valt reuze mee. Vroeger hadden we een kleinere vijver en daar was ik hele zaterdagen aan kwijt. Ik besteed er nu gemiddeld een uurtje per week aan. We hebben in de tuin een kelder laten graven waar alle aansluitingen zitten en de pompen staan.”

Een heel project.

„Je moet goed weten wat je gaat doen. Het was inderdaad een heel werk. Samen met de vissen waren we tussen de 15.000 en 20.000 euro kwijt.”

Willemijn van Benthem