Zilveren Medaille voor Leonhardt

De organist en klavecinist Gustav Leonhardt heeft gisteren van burgmeester Job Cohen de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam gekregen. Dat gebeurde in de Oude Kerk waar Leonhardt een concert gaf op zijn tachtigste verjaardag. Cohen prees Leonhardt als een musicus die een pionier was van het op historisch verantwoorde uitvoering van van oude muziek. Ook heeft Leonhardt vele vergeten componisten opnieuw onder de aandacht gebracht, onder wie Jan Pieterszoon Sweelinck, die veertig jaar organist was van de Oude Kerk. Mede dankzij Leonhardt, zei Cohen, is Amsterdam uitgegroeid tot een belangrijk centrum in de wereld van het authentieke musicieren. ”Niet voor niets is het Orkest van de Achttiende Eeuw van uw collega Frans Brüggen gevestigd in Amsterdam En niet voor niets heet het barokorkest van uw leerling Ton Koopman het Amsterdam Baroque Orchestra.`` Leonhardt was ook betrokken bij Amsterdamse orgelrestauraties, hij was organist van de Waalse Kerk en is nu organist van de Nieuwe Kerk.