Wonen in de tuin

De tuin begint steeds meer op een huiskamer te lijken, zo blijkt op de beurs 100% Design in Rotterdam.

onder: opklapbare gevelbank van Uum 3D Design

De tuin wordt steeds meer een kamer. Veel van wat je van oudsher aantreft in huizen, staat nu ook buiten. Comfortabele banken, weerbestendige salontafels, kachels, complete fornuizen en zelfs douches zorgen ervoor dat het leven buitenshuis niet minder geriefelijk is dan binnen. Sinds Jeroen van de Kant voor de firma Blofield een opblaasbare Chesterfield-bank van afwasbaar, zonlichtbestendig polyvinyl ontwierp, is het zelfs mogelijk om een oeroude designklassieker in de tuin te hebben.

Het is dan ook niet vreemd dat de beurs 100% Design die van 5 tot en met 7 juni in en bij de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam wordt gehouden (zie inzet), nu ook, onder de titel 100% Outsite, een afdeling met tuindesign heeft. „De belangstelling voor tuinmeubelen en alles wat daarbij hoort, neemt nog steeds toe”, zegt Erwin van Jaarsveld, een van de samenstellers van 100% Outsite. „Het is allang geen sluitpost meer. Je ziet nu zelfs dat mensen, net als bij gewone meubels, sparen voor buitenmeubilair.”

Twee jaar geleden stond Van Jaarsveld, directeur van Tuincentrum Jaarsveld in Capelle aan den IJssel, voor het eerst op 100% design. „Maar toen sloeg ik de plank behoorlijk mis”, vertelt hij. „Ik stond er met een grote eigen stand. Maar de beurs wordt veel bezocht door architecten en projectontwikkelaars en die zijn geïnteresseerd in grote partijen met quantumkorting, terwijl ik slechts een wederverkoper ben. En voor de gewone consument bleek wat ik liet zien toen nog wat te hoog gegrepen. Daarom heb ik me nu vooral beziggehouden met het ontwerp van een promenade met aan weerszijden presentaties van importeurs en producenten van ‘hoogwaardig’ tuinmeubilair, zoals Extremis, Ego2 en Gutzz.”

Van Jaarsveld heeft de afgelopen tien jaar het karakter van de tuin zien veranderen. „De trend dat een tuin een soort extra kamer wordt, begon een jaar of vijftien geleden”, zegt hij. „Nog steeds zie je dat allerlei dingen die vroeger binnen stonden, naar buiten worden gebracht. Loungen doe je tegenwoordig ook buiten. Een paar jaar geleden al ontwierp Dirk Wynants voor Extremis de BeHive, een ronde loungetent met een cirkelvormige bank en een tafeltje in het midden.”

Dat tuinen steeds vaker een extra kamer worden, heeft te maken met het gegeven dat ze in nieuwbouwwijken steeds kleiner worden. „De grondprijs stijgt, dus wordt de tuin steeds kleiner”, legt Van Jaarsveld uit. „Daarbij komt dat veel mensen tegenwoordig nauwelijks tijd hebben om aan hun tuin te besteden. Ze zijn het ook niet meer gewend om langdurig in de grond te wroeten. Ze willen een ‘gebruiksvriendelijke’ tuin. Als ontwerper probeer ik wel altijd te vermijden dat een tuin helemaal versteent en er voor te zorgen dat het nog wel een tuin blijft. Maar buitenruimtes worden ontegenzeggelijk steeds vaker een verlengstuk van binnenruimtes. Neem bijvoorbeeld de zonnezeilen die je nu ziet. Die zijn gemaakt van zeildoek en hoeven zelfs bij storm niet te worden opgerold, zodat ze een permanent dak in de tuin zijn.”

Van een van de belangrijkste trends in het ‘gewone’ design – duurzaam en milieubesparend ontwerpen – is in de tuinwereld nog weinig te merken. „Nee, ik geloof niet dat zorgen om ‘global warming’ ertoe leiden dat mensen geen vuurkorven of kachels meer buiten willen hebben”, zegt Van Jaarsveld. „Integendeel. Er wordt steeds meer gebarbecued en buiten gekookt. Fikkie stoken is gewoon veel te leuk.”

Wel heeft de toegenomen aandacht voor tuinmeubilair ertoe geleid dat ook ontwerpers van naam uit het ‘gewone' design zich erop storten. Zo ontwierp Piet Hein Eek, bekend van de inmiddels al veel geïmiteerde meubels van sloophout, voor TULP een buitenhaard van cortenstaal. Voor hetzelfde bedrijf ontwierp interieurarchitect Bart Vos een soort olieton, die vuurkorf en barbecue ineen is, en leverbaar in bruin en ‘fris, hip oranje’. Architect Wiel Arets, bekend van onder meer de bibliotheek van de Universiteit van Utrecht, verzon voor Gutzz een omkeerbare ligstoel van polyethyleen. In de ene stand is de organisch gevormde stoel, zoals de traditionele chaise longue, hol en dus alleen geschikt om op de rug te liggen. Wie hem omkeert, kan op zijn buik op de bolle kant liggen. Het bijpassende kussen is gemaakt van lycra, een stof die ook gebruikt wordt voor zwemkleding. „Nieuw gebruik van stoffen is ook een trend in het tuindesign”, zegt Van Jaarsveld. „Er zullen allerlei nieuwe stoffen in de tuin opduiken. Extremis heeft bijvoorbeeld stengels van glasvezels op een rubberen mat op de markt gebracht. Dan is het alsof je een bos riet van glas in je tuin hebt staan.”

    • Bernard Hulsman