Voedingsbodems voor bacteriën

Het is zomers warm, dus onze ijskast ligt vol met flesjes water. Of ze staan op het aanrecht, om terug van school, sporten of autorit opnieuw gevuld te worden. Maar je lege Spaflesje opnieuw vullen met kraanwater, dat mag niet van de verkopers van Spaflesjes. Uit onderzoek van de Nederlandse frisdrankenindustrie blijkt dat Nederlanders massaal hun lege flesjes mineraalwater opnieuw vullen met water uit de kraan. Vaak zes keer, vrouwen vaker dan mannen, jongeren vaker dan ouderen. De Spawaterbranche bestempelt dat als zeer onhygiënisch. Want bij elke slok komen speekselsporen of voedselresten in het flesje. En die zijn een voedingsbodem voor bacteriën. Typisch angstmarketing, zo’n onderzoek.

Het is als met die Calgon-commercial op tv. Zie je zo’n wasmachinemonteur wat angstwekkende archeologische vondsten omhoog houden, blijken het bekalkte verwarmingselementen. En wat moet je niet allemaal slikken om de ingewanden aanslagvrij te houden. Becel Cholesterol. Campina Optimel Control en Vifit LGG met lactobacillus rhamnosus-bacteriën en multivezel. Danone Activia met bifidus ActiRegularis-bacteriën. Klinkt ook allemaal als speekselsporen en voedselresten en voedingsbodems voor bacteriën. Functioneel vies om angst in te boezemen.

Toen de flessenwaterdirecteur werd gevraagd of het persbericht over de vieze flesjes niet gewoon een handige truc was om consumenten aan te sporen nieuwe flesjes te kopen, kon hij dat eigenlijk niet ontkennen. Hij sputterde eerst dat het onderzoek „geen commerciële achtergrond” had. Maar hij verried zich door in één adem te onderstrepen dat Nederland „al jaren slecht scoort qua verkoopcijfers van verpakt water”. De gemiddelde Belg koopt zes keer zoveel water in flesjes, meesmuilde hij. „Ons land scoort in Europa laag door de uitstekende kwaliteit drinkwater. En door de spreekwoordelijke Hollandse zuinigheid.”

Twee dingen waarom je trots op Nederland zou kunnen zijn. Zuinigheid en heerlijk water uit de kraan. Komt daar zo’n flessenwaterverkoper met peperdure petflesjes ook nog onze afvalberg ophogen tot Napolitaanse proporties.

Erwin Wijman

    • Erwin Wijman