Topmanagers hebben topsalaris gewoon nodig

Illustratie Cyprian Koscielniak Koscielniak, Cyprian

Alfred Kleinknecht stelt dat topmanagers van grote ondernemingen geen goede argumenten meer hebben om zichzelf een torenhoog salaris toe te kennen (Opiniepagina, 26 mei). Hij mist echter het feit dat mannen anders met zichzelf bezig zijn dan vrouwen. Mannen kunnen namelijk eenvoudig veel nakomelingen krijgen. Ze hebben er alleen veel partners voor nodig. Daarvoor moeten ze de aandacht van veel vrouwen trekken. Dat doen ze het best door andere mannen met sterke verhalen hun wil op te leggen, want dat geeft hun macht die goed is voor de verzorging van hun vrouwen en nakomelingen. Dat maakt macht erotisch.

Vrouwen worden door het krijgen van kinderen lang beziggehouden en moeten daarom bij het kiezen van een partner kieskeuriger zijn. Hebben zij er eenmaal een op het oog, dan moeten ze zijn aandacht zien te trekken.

Volgens evolutiebiologen heeft de seksuele evolutie van mensen tot dit verschil tussen geleid: mannen kregen het vermogen om praatjes te maken en vrouwen hun vormen waarmee ze de aandacht van mannen kunnen vangen. En nog steeds proberen veel sterke mannen aandacht te vangen met sterke verhalen, die ze ook proberen waar te maken, bijvoorbeeld door grote bedrijven te leiden. Zouden topmanagers zichzelf geen topsalaris toekennen, dan zouden ze niet in hun eigen praatjes geloven en hadden ze minder kans om van de andere mannen boven het glazen plafond erkenning te krijgen en daardoor macht over hen uit te oefenen.

Er is dus aan de top wel degelijk sprake van marktwerking, maar die is zuiver erotisch, wat voor die posities hopeloos fout is.

    • Arnold Fellendans