Televisie Voorkeur

Portret van stervoetballer Diego Armando Maradona. Ned.3, 21.00-22.00u. Picture Shows: Diego Armando MARADONA lifts the World Cup for Argentina in 1986. TX: BBC TWO, Sunday 28th May 2006 The Greatest Show on Earth will tell the story of the emergence of each of the superpowers of World Football. But it will also explore how the competition itself has evolved and how profoundly it has shaped the evolution of the game of football worldwide. WARNING: Use of this copyright image is subject to Terms of Use of BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising 'THE GREATEST SHOW ON EARTH - HISTORY OF THE WORLD CUP' and provided the Offside Sports Photography/BBC is credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising or other commercial uses, requires the prior written approval of Offside Sports Photography. Offside

Actualiteiten

EénVandaag. Item over homo’s in de topsport, nog altijd een groot taboe. Na de Olympische Spelen publiceren COC Nederland en de John Blankenstein Foundation het boek Gelijkspel, met interviews met homoseksuele topsporters. Ned.1, 18.25-18.55u.

Nova. Gesprek met Martin Luther King III, directeur van de Martin Luther King Foundation, over de zwarte presidentskandidaat Barack Obama. En een reportage over jonge miljonairs uit o.m. de IT-sector, die veel kunst kopen of musea in staat stellen dit te doen. Ned.2, 22.15-22.45u.

Informatief

Vrancks: Roemenië - Meiden te koop. De Deense journalist Jens Hovsgaard deed zich in Roemenië voor als een keurige zakenman die een seksslavin wilde kopen. Het bleek geen probleem voor de mensenhandelaars. Voor 2.000 euro kon hij met de 16-jarige Carmen wegrijden naar Denemarken. Meiden te koop is niet alleen een schrijnend verhaal over het meisje Carmen, maar geeft ook een beeld van de huidige situatie in Roemenië. Apathie en corruptie hebben politie en justitie in hun greep en mensenhandelaars hebben vrij spel. België 2 / Canvas, 20.10-20.40u.

documentaire

Maradona the Golden Kid. Franse documentaire uit 2006 over stervoetballer Diego Maradona. Maradona werd in 1960 geboren in een sloppenwijk van Buenos Aires. Hij begon met voetbal bij de Argentinos Juniors en leidde het Argentijnse jeugdteam naar de overwinning van het WK in 1979. Daarna vertrok hij naar Europa en werd een idool bij clubs in Spanje en Italië. Intussen speelde hij ook de sterren van de hemel in het Argentijnse team tijdens het WK van 1986 in Mexico. Tijdens dit toernooi maakte hij de mooiste goal aller tijden: hij dribbelde zes spelers en de keeper voorbij. In 1991 bleek hij positief na een dopingtest en werd hij verbannen van het voetbalveld. Ned.3, 21.00-22.00u.

Absolute zero. Britse documentaire over onderzoek naar extreme kou en hoe die in de techniek wordt ingezet: van ijskasten tot airco’s en van quantumcomputers tot de MRI-scan. Absolute Zero volgt vier eeuwen onderzoek van filosofen, natuurkundigen en ingenieurs in hun pogingen de eigenschappen van kou te begrijpen en te gebruiken. De technieken die ze ontwikkelden, hebben ons leven diepgaand beïnvloed en veranderd. Arte, 21.00-22.35u.

Kunst en cultuur

Holland Festival. Eerste van vier programma’s over het Holland Festival, vanuit vier locaties: het Muziekgebouw aan ’t IJ, het Westergasterras, Theater Carré en de etalage van de Bijenkorf. Het festival begint vandaag en duurt tot en met 22 juni. Verslaggever Twan Huys praat met de makers van de tientallen theater- muziek- en dansvoorstellingen. Ned.2, 17.30-18.05u.

De Gouden Lieddag. Vijftig jaar geleden schreef de Nederlandse priester/dichter Huub Oosterhuis zijn eerste kerklied Zolang er mensen zijn op aarde. Ter gelegenheid daarvan worden in De Nieuwe Kerk in Amsterdam liederen van hem gezongen door solisten als Trijntje Oosterhuis, Syb van der Ploeg, Sharon Kips en Edsilia Rombley. Met het ‘Koor voor nieuwe religieuze muziek’ en het ‘Koor van de Amsterdamse Studentenekklesia’ en begeleiding van pianist Henry Heuvelmans en organist Thom Jansen. Presentatie Jacobine Geel. Ned.2, 20.20-21.05u.

Amusement

Eén van de acht. Niet Mies Bouwman maar Henny Huisman presenteert vandaag een eenmalige eigentijdse versie van dit populaire spelprogramma uit de jaren zeventig. Ned.1, 20.30-22.15u.

The funny side of the news. Bloopers uit de Britse journaals door de jaren heen. BBC 2, 23.10-0.10u.

KRO interactieve Detective nacht. Ter gelegenheid van de start van de maand van het spannende boek kunnen liefhebbers eerst een nacht lang detectives en thrillers kijken voordat ze die moeten gaan kopen en lezen. Kijkers kunnen via internet vier keer een keuze maken tussen twee afleveringen van bekende detectiveseries. De meeste stemmen gelden. Ned.2, 22.40-5.00u.

Sport

NOS: Roland Garros /Finalemaand. Rechtstreekse uitzending vanaf de tennisbanen van Roland Garros in Parijs. Tussendoor aandacht voor de ontknopingen in de landelijke competities basketbal, handbal, hockey, volleybal en waterpolo. Ned.1, 11.00-17.57u. Samenvattingen 23.00-23.55u.