Televisie Voorkeur

Voor één keer terug op de buis: ‘Licht uit, spot aan’. Ned.1, 20.30-22.15u. PINKPOP 2003. PUBLIEK FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Actualiteiten

Buitenhof. Gesprek met SP-voorman Jan Marijnissen waarin hij o.m ingaat op het verwijt dat de SP een partij is die het nationaal belang voorop stelt en de wereld van ‘achter de dijken’ beziet. Verder een gesprek met de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep Henk Hagoort. Ned.2, 12.05-13.00u.

Pinkpop. Liveverslag van het 39ste Pinkpopfestival in Landgraaf, gepresenteerd door Dolf Jansen en Giel Beelen. Met beelden van de optredens, interviews en backstage-impressies. Ned.3, 19.01-0.05u.

Documentaire

Lichtpunt. Drie korte films - Van Storck tot Servais. Ze zijn beiden filmmakers, maatschappijkritisch en afkomstig uit Oostende en met hun werk drukken ze voor altijd hun stempel op de Belgische filmgeschiedenis. Een hommage aan twee grote cineasten: Henri Storck en Raoul Servais. Canvas, 23.50-0.50u.

Au loin, la liberté. Een thema-avond over slavernij met o.m. een Franse documentaire van Philippe Labrune over een rechtzaak die in 1830 in Martinique grote opschudding veroorzaakte. Een delegatie slaven beklaagt zich over de slechte behandeling door de plaatsvervangende landgoedbeheerder. Arte, 20.40-0.30u.

Reportages

Panorama: Bankgeheimen. ‘We moeten beleggingsproducten verkopen die we zelf niet zouden kopen’, getuigt een beleggingsadviseur van een grote bank. In deze reportage wordt onderzocht wie daadwerkelijk beter wordt van beleggingen, de bank of de klant. Canvas, 20.10-20.55u.

Reporter: huwelijksmigratie. Een gesprek met slachtoffers, familieleden, vrouwenopvang en politie over eerwraak en eergerelateerd geweld. Ned.2, 21.45-22.30u.

Kruispunt: Gaudí, architect van God. Een reportage over de Spaanse architect Antoni Gaudí i Cornet die wereldberoemd is geworden met de bouw van de kathedraal de Sagrada Família in Barcelona. Al sinds 1993 wordt geprobeerd om Gaudí zalig verklaard te krijgen. Binnenkort wordt daarover een dossier afgeleverd in het Vaticaan. Ines ten Berge ging naar Barcelona. Ned.2, 22.40-23.15u.

Amusement.

De Italiaanse droom. Ontknoping van het realityprogramma waarin vier stellen strijden om hun ultieme droom: een eigen Bed & Breakfast in Italië. Ned.1, 20.25-21.20u.

Cultuur.

Boeken. Karin Anema vertelt over haar boek De groeten aan de koningin en beschrijft hierin haar avontuurlijke reis door Suriname dat nog een voelbare band met Nederland heeft. Ned.1, 10.30-11.00u.

Florence Nightingale. Brits biografisch kostuumdrama uit 2008 van Normal Stone over de verpleegster Florence Nightingale. BBC1, 20.00-21.00u.

The Liverpool Sound. De Britse stad Liverpool is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa 2008. Ter gelegenheid hiervan wordt een eenmalig concert onder leiding van Sir Paul McCartney gegeven in het FC Liverpool-stadion dat aan 30.000 mensen plaats biedt. BBC2, 24.00-1.30u.

Geschiedenis

Zout zoet. Tot 1939 was Urk een eiland in het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. In 1942 werd de Noordoostpolder drooggemalen en was Urk niet langer een eiland, maar het eilandgevoel leeft nog steeds. Inwoners van Urk vertellen hun verhaal over Urk als eiland, vroeger en nu. Ned.2, 18.10-19.05u.

Sport.

NOS Studio Sport. Met o.a. tennis: Roland Garros, atletiek: de Golden League, en motorsport: de Grand Prix van Italië. Ned.1, 18.00-19.05u.

De reünie: Nederlandse voetbalelftal WK 1978. Speciale uitzending met de spelers van het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal in Argentinië in 1978. Met o.a. een interview waarin de voetballer Johan Cruijff de reden van zijn afwezigheid toelicht. Ned.1, 21.20-22.20u.

Andere tijden sport: EK 1988 - de bom. Nederland liep het EK van 1988 bijna mis na het incident met de ‘sinaasappelbom’. Een reconstructie met alle direct betrokkenen. Ned.1, 22.20-22.55u.

Oefeninterland. Live verslag van de vriendschappelijke voetbalinterland Nederland-Wales in de Kuip. SBS6 14.00-17.00u.