Risico`s voor werkende zwangeren onbekend

Graag willen wij het artikel `Zwanger zijn en bevallen kan beter` (Binnenland, 6 mei) over problemen bij zwangerschap en bevalling aanvullen met recente ontwikkelingen. Veel vrouwen weten niet dat ze tijdens de zwangerschap gezondheidsrisico`s lopen op hun werk. Te veel lopen, tillen of bukken, nachtdiensten draaien en ook stress kunnen ervoor zorgen dat de baby te klein of te vroeg geboren wordt. Contact met sommige infectieziekten of giftige stoffen kan tijdens de zwangerschap tot een miskraam of aangeboren afwijkingen leiden. Voorlichting en aanpassing van werk leidt tot minder gezondheidsrisico`s voor moeder en kind en een halvering van het verzuim. Slechts een kwart van alle werkgevers blijkt zwangere werknemers echter te informeren over de risico`s.

Er is een oplossing: bedrijfsartsen hebben samen met verloskundigen, gynaecologen en andere deskundigen de richtlijn `Zwangerschap, postpartumperiode en werk` ontwikkeld, waarmee zij zwangeren en hun werkgevers kunnen begeleiden. Belangrijk onderdeel van de richtlijn is het vrijwillig `preventief consult`. Tijdens dat consult gaat de bedrijfsarts met de zwangere na welke risico`s er in haar werk zijn. Ze maken een plan voor tijdelijke werkaanpassing en overleggen met de werkgever over realisering daarvan. Zo kan de zwangere langer gezond aan het werk blijven en lopen zij en haar baby geen risico`s.

De richtlijn staat op de site van de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde: www.nvab-online.nl

    • Kees van Vliet
    • Monique van Beukering