Quito klaagt over ‘geheim mengsel’

Colombia en Ecuador vechten hun al weken slepende ruzie sinds gisteren ook uit in Den Haag, voor het Internationaal Gerechtshof van de VN.

De Zuid-Amerikaanse buurlanden hebben een hoogoplopend geschil over de besproeiingen door Colombia van cocavelden aan zijn zuidgrens. Volgens Ecuador is het gebruikte ontbladeringsmiddel schadelijk voor mens en milieu en raakt het gif ook Ecuadorianen die met hun akkers en vee aan de grens wonen.

Het gebruikte middel (merknaam Roundup, met als werkzame stof glyfosaat) is volgens Colombia onschadelijk. Maar de Ecuadoriaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken en topdiplomaat Diego Cordovez voerde gisteren aan dat Colombia sproeit met een „geheim mengsel”. „Het echte probleem is niet het glyfosaat maar de basisstoffen waarmee het gemengd wordt.”

Volgens toxicologen is glyfosaat inderdaad niet acuut giftig voor mensen, maar wordt het in de praktijk vaak gemengd met stoffen die de giftigheid verhogen. Producten als Roundup worden in de VS en Latijns-Amerika op de markt toegelaten, terwijl ze alleen worden getoetst op de actieve stof en niet op het preparaat.

Uit onderzoek blijkt dat zulke herbiciden de bloeddruk kunnen beïnvloeden, huidklachten veroorzaken en de hormoonhuishouding verstoren. Precies het soort verschijnselen waarover aan de grens wonende Ecuadorianen sinds jaren klagen.

Ecuador eist dat de besproeiingen worden gestaakt in een strook van tien kilometer langs de grens en dat de ‘slachtoffers’ financiële compensatie krijgen. De linkse Ecuadoriaanse president Correa kwam dit eind 2006 al eens overeen met zijn rechtse Colombiaanse collega Uribe. Maar die hervatte de besproeiingen toen in het gebied de cocateelt opbloeide.

Quito klaagde hier al enkele malen over, maar stapte pas naar het Hof nadat Colombia in maart bij een luchtaanval 1.700 meter over de grens in Ecuador een leider van de guerrillabeweging FARC uitschakelde.