PvdA heeft niets bij de SP te zoeken

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) wil dat zijn partij, de PvdA, toenadering zoekt tot D66 en GroenLinks en niet tot de SP, zoals PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer wil.

Timmermans acht samenwerking onmogelijk omdat de SP „vlucht in de schijnoplossing van een socialistische Waterlinie tegen oprukkende globalisering”.

Dat schrijft hij vandaag in een opiniestuk in deze krant.

Met zijn artikel lijkt Timmermans de agenda te vertolken van de in verdrukking geraakte ‘sociaal-liberalen’ binnen de PvdA, die de positieve kanten van globalisering en individualisering omarmen en de verzorgingsstaat ‘bezonnen’ willen moderniseren. Fractievoorzitter Hamer wil juist graag overleg met SP-leider Jan Marijnissen en eventueel gezamenlijk optrekken in de Tweede Kamer. Hamer staat voor een „strijdvaardige” verdediging van de verzorgingstaat en beschouwt de AOW, WAO, minimumloon en ontslagbescherming als haar ‘kroonjuwelen’.

Timmermans kiest voor de vorming van een ‘links progressief blok’ en wil de SP dwingen tot een keuze: zich tot zo’n blok bekennen of zich er fors van afkeren, schrijft hij.

De PvdA-bewindsman vindt dat zijn partij zich „als een aangeslagen bokser gedraagt” en „in een conservatieve reflex” dreigt te schieten. Hij vindt dat de PvdA „haar missie een moderne invulling moet geven als zij de ambitie heeft een brede volkspartij te blijven”. Hij formuleert daartoe vijftien discussiepunten. Zo wil hij populisme ontmaskeren als „modern opium van het volk”. Politici moeten niet meegaan in versimpeling en schijnoplossingen. Partijleider Wouter Bos verklaarde onlangs juist dat de sociaal-democratie de lessen van het populisme moet leren en toepassen.

Timmermans, die vorige maand nog regelmatig werd genoemd als Hamers rivaal voor het fractieleiderschap, wil ook bestuurlijke vernieuwing, met name een gemengd districtenstelsel en de gekozen minister-president, weer op de politieke agenda krijgen. „Het is ook nodig, want het zal steeds minder uit te leggen zijn dat als mensen worden opgeroepen te kiezen voor Balkenende of Bos, zij na hun stembusgang als gevolg van het stelsel worden geconfronteerd met Balkenende en Bos.”

Opinie & Debat: pagina 17