Overige Films

The Sheltering Sky (Bernardo Bertolucci, 1990, VS/Italië). Paul Bowles’ in 1949 gepubliceerde roman over onthechting en persoonlijkheidsverlies werd in Bertolucci’s bewerking vooral een liefdesgeschiedenis: de echtelieden Port (John Malkovich) en Pit (Debra Winger) proberen elkaar terug te vinden in het nihilisme van het reizigersschap. Ademstokkende beelden onderzoeken de destructieve maar verleidelijke leegte van de Noordafrikaanse woestijn. RTL4, 13.15-15.45u.

Cocoon (Ron Howard, 1985, VS). Charmant en vermakelijk science fiction-sprookje over bejaarden die jeugdige krachten putten uit een buitenaards besmet zwembad. Oscar voor Don Ameche. Ook met Maureen Stapleton. BBC1, 14.00-15.50u.

Drommen / We Shall Overcome (Niels Arden Oplev, 2006, Denemarken). Deense jeugdfilm waarin 13-jarig jochie, samen met zijn labiele vader, de strijd aanbindt met de hoofdmeester van de school. Het is 1969, de wereld zindert van de revolutie, maar de school, de leraren, de leerlingen en de ouders staan nog helemaal naar de ouderwets harde hand van de hoofdmeester. De bijna doorschijnend blonde hoofdrolspeler Dissing Rathke is hartveroverend en dat maakt de film misschien wat voorspelbaar (met plagen in de klas en de eerste verliefdheid), maar tegelijk onweerstaanbaar. Ned.3, 15.00-16.40u.

Jumanji (Joe Johnston, 1995, VS). Speciale effecten voeren de boventoon in verfilming van kinderboek van Chris Van Allsburg. Gezelschapsspel blijkt een doos van Pandora: kuddes olifanten en neushoorns, reuzenspinnen, ander Afrikaans onheil én Robin Williams komen eruit tevoorschijn. Veronica, 18.30-20.30u.

Behind Enemy Lines (John Moore, 2001, VS). RTL5, 22.30-0.25u. Patriottische oorlogsfilm draait om de speurtocht naar een Amerikaanse luitenant (Owen Wilson) die boven Servisch grondgebied werd neergehaald. Ook met Gene Hackman en slechte Bosnische Serviërs. RTL5, 20.30-22.25u.

Open Range (Kevin Costner, 2003, VS). Poging van Costner om het zieltogende westerngenre een nieuw leven in te blazen. De film analyseert de karakters van Boss (Robert Duvall), Charley (Costner) en Button (Diego Luna), die als ‘vrije grazers’ met een kudde koeien over de prairie trekken, die inmiddels grotendeels in bezit is genomen. De vrijbuiters versus de grootgrondbezitters, het recht op zelfbeschikking versus de opgelegde wetten - eens waren dit de progressieve waarden van de western als Amerikaans genre. Nu doen ze eerder conservatief aan. Costner is bij uitstek de acteur en regisseur van De Blik, de getergde, veelbetekenende, peinzende blik. Het is de vraag of die blik in deze film ook betekenis heeft. RTL7, 20.30-23.10u.

The 13th Warrior (John McTiernan, 1999, VS). Antonio Banderas is een middeleeuwse, Arabische dichter die zich aansluit bij een groep woeste Vikingen in actiefilm vol zwiepende zwaarden en gutsend bloed. Ook met Omar Sharif. Veronica, 22.15-0.20u.

Knight Moves (Carl Schenkel, 1992, Frankrijk/Duitsland). Thriller is sukkelig aftreksel van The Silence of the Lambs. Schaakgrootmeester Christophe Lambert mag de raadsels van een seriemoordenaar oplossen. Ook met Diane Lane RTL8, 22.30-0.45u.

Suddenly (Lewis Allen, 1954, VS). Gedateerde thriller met mooie rol van Frank Sinatra als huurmoordenaar die in provinciestadje aanslag wil plegen op de president. Ook met Sterling Hayden, James Gleason. BBC2, 2.30-3.45u.