Overige Films

Nadine (Robert Benton, 1987, VS). Charme van Kim Basinger en Jeff Bridges zijn de troeven in een luchtige komedie over niet al te snuggere echtelieden die in het Texas van 1954, aan de vooravond van hun echtscheiding, strijd moeten leveren met de plaatselijke penose o.l.v. Rip Torn. RTL4, 11.10-12.40u.

Nar mor kommer hjem/Op eigen houtje (Lone Scherfig, 1997, De). Winnaar van de Cinekid Award 1998 is voortreffelijke, kinderen serieus nemende speelfilm over een sociaal probleem. Alleenstaande moeder belandt in de gevangenis. Haar kinderen proberen de kinderbescherming buiten de deur te houden. Ned.3, 15.40-16.55u.

Babe: Pig in the City (George Miller, 1998, VS). Tweede film over Babe ruilt de zonnige charme van het origineel in voor uitzinniger en platter vermaak. De buitengewone big komt terecht in een stad waar zowel de Eiffeltoren als het Vrijheidsbeeld de skyline bepalen. RTL8, 20.20-22.05u.

Kingdom of Heaven (Ridley Scott, 2005, VS/Eng/Spa/Dui). Epos speelt zich af tijdens de kruistochten, toen de christenen naar het heilige land trokken om het van de ongelovigen te bevrijden. Kosten noch moeite zijn gespaard om de Middeleeuwen, om precies te zijn het jaar 1186, tot leven te laten komen. En dankzij de talenten van Scott en een budget van meer dan 130 miljoen dollar lijkt dat aardig, soms zelfs adembenemend gelukt. Orlando Bloom is een hoefsmid die aan het begin van de film zijn kind, vrouw en geloof is verloren. Ook met Michael Sheen en Liam Neeson. RTL4, 21.30-0.15u.

TBS (Pieter Kuijpers, 2008, Ned). In de bioscoop redelijk succesvolle Telefilm biedt overtuigend ambivalente hoofdrol van Theo Maassen als ontsnapte Long-Stay-TBS'er die een meisje gijzelt en zijn onschuld probeert te bewijzen. Ned.3, 22.00-23.35u.

Sleepers (Barry Levinson, 1996, VS). De in hechte vriendschappen gespecialiseerde regisseur Levinson maakte van de roman van Lorenzo Carcaterra een slap gestructureerde instant-hit die het moet hebben van de rolbezetting: Robert De Niro, Brad Pitt, Dustin Hoffman, Jason Petric, Kevin Bacon. Een journalist en een openbare aanklager bieden tijdens rechtszaak helpende hand aan twee gemeenschappelijke jeugdvrienden die wraak hebben genomen op een gevangenisbewaker die hen alle vier in hun jeugd misbruikt zou hebben. RTL8, 22.05-0.50u.

Gladiator (Ridley Scott, 2000, Engeland/VS). Historische spektakelfilm over het Romeinse Rijk, die behalve over talloze figuranten en gigantische sets ook nog eens beschikte over computer generated images (CGI). Russell Crowe is een onkreukbare, tot gladiator gedegradeerde generaal die het opneemt tegen de corrupte keizer Joaquin Phoenix. Veronica, 22.10-1.10u.

Tora! Tora! Tora! (Richard Fleischer, Toshio Masuda & Kinji Fukasaku, 1970, VS/Japan). Grootscheepse oorlogsfilm reconstrueert de aanval op Pearl Harbor en de aanloop daartoe, vanuit zowel Amerikaans als Japans perspectief. Verantwoord gedocumenteerd, dramatisch vlak. RTL7, 22.30-1.10u.

De vliegende Hollander (Jos Stelling, 1995, Ned/Bel/Dui/Ita). Ambitieuze, in Nederland geflopte, vrije bewerking van vermaarde legende. Visuele pracht staat op gespannen voet met povere inhoud van mythe waarin zonen naar vaders zoeken, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Regisseur Stelling omschreef zijn film als „een compositie van melodieën, liederen, sferen, klanken”, die „niet zozeer met het verstand als wel met het gevoel begrepen” dient te worden. Met René Groothof, Nino Manfredi en muziek van Nicola Piovani. België 0.05-2.10u.

Italiensk for bugynedre / Italian for Beginners (Lone Scherfig, 2000, De/Zwe). Volgens het Dogma-principe, uit de losse pols gedraaide romantische komedie: zes sombere dertigers fleuren hun leven op met een wekelijkse cursus Italiaans en ontdekken tot hun eigen verbazing alsnog de liefde. BBC2, 2.25-4.15u.