Nederland niet klaar voor grieppandemie

Nederland is onvoldoende voorbereid op de uitbraak van een wereldwijde grieppandemie. Dat blijkt uit een inventarisatie van risico`s voor de samenleving die het kabinet heeft laten uitvoeren. Een omvangrijke uitbraak van griep die wordt veroorzaakt door een nieuw virus, vormt volgens analisten een van de grootste bedreigingen die de maatschappij ernstig kan ontwrichten. Er kunnen veel doden vallen, er kan grote economische schade ontstaan en zo`n ramp kan tot angst of woede onder de bevolking leiden. De ministerraad heeft vrijdag besloten de Nationale Risicobeoordeling naar de Tweede Kamer te sturen. Uit de inventarisatie komt ook naar voren dat er sterk rekening gehouden moet worden met een nieuwe oliecrisis, eveneens een dreiging met grote gevolgen.