Na het examen

Foto Merlin Daleman Nederland, Amsterdam, 19-05-08 Eindexamen HAVO 5b van de Bredero College. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

1 Ali Acer (16)

Koos voor HBO-rechten omdat hij advocaat wil worden. Vooral zijn moeder ziet dat graag, omdat de advocatuur hem uitzicht biedt op een mooi huis en een goed salaris. „Ik wilde eerst leraar worden, maar ben niet stressbestendig”, vindt Ali. Het belangrijkste dat hij op school heeft geleerd is discipline en plannen.

2 Gamze Ünver (16)

Gaat voeding en diëtetiek studeren omdat ze in de gezondheidszorg wil werken. Het liefst in een ziekenhuis. „Dankzij school heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ging met weinig mensen om, maar nu kan ik makkelijker met vreemden een gesprek aanknopen.”

3 Alberto Gonzàlez Paredes (17)

Als hij een HBO-opleiding ICT of economie heeft afgerond, hoopt Alberto in Spanje te gaan wonen, waar zijn familie vandaan komt. „Maar de vriendschappen die ik heb gesloten op het Bredero, zijn voor de rest van mijn leven.”

4 Douwe van Veen (17)

Twijfelt tussen fysiotherapie of iets economisch. „Als ik er niet uitkom, ga ik VWO doen, want ik wil geen verkeerde beslissing nemen.” Douwe heeft op school geleerd dat hij alles kan, als hij maar zijn best doet.

5 Badawi Swaleh (17)

Gaat accountancy doen. Nu werkt hij op zaterdag en donderdagavond in een schoenenzaak, maar over tien jaar is hij „bijna de topman van een groot bedrijf, met dikke bonussen. Ahold, als dat bedrijf dan tenminste nog bestaat.” Als hij later kinderen heeft mag zijn vrouw er best naast blijven werken, als ze dat wil. En als de kinderen er niet onder lijden. „Maar er zijn niet veel vrouwen die dat willen, toch?”

6 Altagracha Naarden (18)

Gaat maatschappelijk werk en dienstverlening doen en wil later bijvoorbeeld bij de kinderbescherming werken. School zal ze niet missen. „Als ik slaag, schreeuw ik van blijdschap alles bij elkaar.”

7 Daniël van der Hijden (19)

Weet het nog niet en gaat daarom eerst een jaar naar Sidney om een Cambridge-certificaat Engels te halen. „Dat de school gemengd is, vind ik niet bijzonder, op voetbal is dat ook zo.”

8 Rogier van der Geugten (18)

Gaat op reis naar Amerika, Australië en Indonesië. Maar eerst werken via het uitzendbureau om die reis te kunnen betalen. Hij is helemaal klaar met school. Later wil hij een lekkere baan, doen wat hij wil en chillen op een mooie plek ergens op deze aarde. „Ik vind Nederland saai en er zijn te veel zekerheden.”

9 Sebastiaan Goede (18)

Doet voor de tweede keer eindexamen havo, en heeft zich ingeschreven bij de academie voor lichamelijke opvoeding. „Ik vind de sportwereld leuk, zelf basketbal ik op vrij hoog niveau.” Wie weet staat hij over een paar jaar vóór de klas, als gymleraar.

10 Nuran Arikan (17)

Begint na de zomer aan de studie sociaal juridische dienstverlening. Rechten lijkt haar saai, hoewel ze later misschien wil doorstromen om rechter te kunnen worden. „Op school heb ik vooral geleerd hoe je moet discussiëren en spreken in het openbaar.”

11 Lotte Gerritsen (17)

Heeft zich ingeschreven voor de iPabo, waarbij de i staat voor interconfessioneel. „Dan kan ik later op elke basisschool gaan werken die ik leuk vind.” Discriminatie is bij haar op school niet aan de orde. „Respect juist wel.”

12 Nadya Molenaar (18)

Wil sinds haar vijfde docent worden. Ze heeft eerst VMBO gedaan en wilde per se niet naar het MBO. „Want dan kun je alleen assistent worden, terwijl ik zelf bevoegd wil zijn.” Ze hoopt toegelaten te worden op de academie voor beeldende vorming. Ze is blij dat ze op een gemengde school zit. „In de les leer je veel, maar van elkaar leer je nog veel meer.”

13 Stephan Gradner (17)

Gaat Trade Management Asia doen aan de Hogeschool van Amsterdam. „Ik ga als taal Mandarijn erbij doen, en hoop over tien jaar afwisselend in Azië en Amsterdam te wonen.” Stephan wil veel van de wereld zien. „Het lijkt me dodelijk saai als iedereen in de klas hetzelfde is.”

14 Moreno Toby (17)

Gaat accountancy aan de HES studeren. Het lijkt hem moeilijk, maar deze opleiding biedt de mogelijkheid om geld te verdienen. Hij wil later een koophuis, een gezin en een carrière. „In het begin van mijn schooltijd was ik lastig, maar ik heb geleerd dat als je de leraar te vriend houdt, hij iets extra’s voor je over heeft.” Na het examen gaat hij met zijn familie twee maanden naar Suriname, om „later op m’n oude dag definitief terug te gaan naar Zorg en Hoop”.

15 Rodney Hoogdorp (17)

Start met commerciële economie omdat het een brede opleiding is. „Je kunt bijvoorbeeld filiaalhouder worden of manager van een voetballer.” Zijn moeder adviseerde om eerst een jaartje te gaan werken, maar „vrienden die dat ook van plan waren, werken nog steeds”. Over tien jaar wil Rodney huisje-boompje-beestje. Fulltime werken met kinderen vindt hij doodgewoon, dat doet zijn moeder ook. „Ik heb er niks aan overgehouden.”

16 Michael van Berkel (17)

Gaat sportmarketing aan de Hogeschool van Amsterdam doen, en neemt als extra vak Spaans. Hij heeft veel vrienden gemaakt op het Bredero. Over tien jaar hoopt Michael gelukkig te zijn met een lieve vrouw, een lekker huis en een mooie auto.

17 Serap Kabakci (17)

Twijfelt nog steeds tussen de lerarenopleiding of internationale handel en vindt die keuze „een klein rampje”. Later wil ze graag een paar jaar in het buitenland werken, bijvoorbeeld in Bosnië. „De praktijk leert dat de multiculturele samenleving geen probleem hoeft te zijn.”

18 Anjuna Kisoen (18)

Is vorig jaar gezakt omdat ze gewoon niet gewerkt heeft. Anjuna gaat maatschappelijk werk en dienstverlening studeren om later hulpverlening aan kinderen te geven. „Het is belangrijk dat er iemand is die voor je klaar staat. Ik heb dat zelf gemerkt op school. Daar heb ik echte vrienden leren kennen.”

19 Luwam Woldegiorgis (18)

Luwam komt er wel. Ze deed het VMBO, maar omdat ze Havo nodig heeft om verloskundige te worden ging ze door. „Nu moet ik nog biologie- en scheikundecertificaten halen. Ik ga twee jaar in één doen op de Joke Smit.” Eenmaal stevig gesetteld als verloskundige zou ze later wel willen gaan werken in het land waar haar familie vandaan komt, „maar ik weet niet of ik het aankan om in Afrika te leven.”

20 Stacey Koning (17)

Via iemand op MSN hoorde ze over de opleiding HRM (human resource management). Ze is gaan googlen en heeft besloten deze studie te gaan volgen. „Je bent wel bezig met mensen, maar niet met diepgravende problemen.” Stacey zou over tien jaar best in Amerika willen wonen omdat het „een ondernemersland” is.

21 Roxanne Nauman (16)

Gaat HBO communicatie doen en wil copywriter worden. Ook al is ze pas 16, ze zou er geen jaartje tussenuit willen omdat ze nu nog in een leerproces zit. „Ik weet dat ik hard moet werken om iets te bereiken.” Later wil ze rijk en gelukkig worden, maar niet in Nederland. Roxanne wil naar een warm land.

22 Marcha Schonagen (17)

Verheugt zich op de studie Small business & Retail management. In deeltijd, want ze gaat ook werken. „Mijn vader staat er alleen voor omdat mijn moeder is overleden.” Later hoopt Marcha filiaalhouder van een winkel te worden. „Van Esprit, want daar koop ik mijn kleren.”

23 Frank Mouton (18)

Moet nog een toets doen voor de opleiding Sport, management & ondernemen. Als hij wordt uitgeloot wordt het de academie voor lichamelijke opvoeding. Hij houdt erg van sport en is vrijwillig voetbaltrainer voor de jeugd. Op school heeft hij geleerd om „mensen niet zo snel te beoordelen”.

24 Omar Dahmani (18)

Gaat waarschijnlijk door naar het VWO en daarna politicologie studeren. Later wil hij een heel goed inkomen hebben, hetzij als rapper, hetzij als adviseur of journalist. Omar schrijft sinds kort voor de jongerenwebsite Spunk.

25 Tina van Hoekelen (17)

Is vorig jaar gezakt. Ze wil later een baan in de evenementenbranche, „Dance Valley organiseren”. Ze gaat HRM studeren en wil dan instromen bij de Hogere Hotelschool. Op school heeft Tina geleerd „niet af te gaan op de kleine dingen die anders zijn vanwege het geloof of de cultuur”. De mensen van het Bredero zal ze missen, school niet.

26 Lindsay Kemper (18)

Werkt op zaterdag en donderdagavond in een schoenenzaak. Ze wil fysiotherapeut worden, maar mist biologie. Dat gaat ze nu halen op de Joke Smit. Lindsay ziet de toekomst zonnig tegemoet. „Je moet gewoon doorzetten.”

28 Sharmaine van den Hooven (17)

Wat werken is weet ze al, ze deelt vier avonden per week maaltijden rond aan patiënten in het ziekenhuis. Sharmaine wil ergotherapeut worden. Ze is blij dat ze het Bredero verlaat om verder te gaan. „Maar ik verheug me nu al op de reünie.”

29 Khatera Delawar (17)

Weet dat alles goed komt, als je maar je best doet. Ze gaat International business management studeren en wil later floormanager worden. „Mijn ouders zeggen: inkomen is niet alles, je moet het ook leuk vinden wat je doet.”

    • Merlin Daleman
    • Santje Kramer
    • Jacqueline Hoefnagels