Met gentech bestrijd je de honger in de wereld niet

Illustratie Cyprian Koscielniak Koscielniak, Cyprian

In het artikel `Juist nu moet EU gentech toestaan` (NRC Handelsblad, 8 mei) zegt Raoul Bino van Wageningen UR dat ”de opbrengst van gengewassen veel groter is omdat ze resistent zijn tegen schadelijke insecten, droogte, koude, of zout water”. Bino verbindt daaraan het gebod om zo de honger te bestrijden. Er is echter geen genetisch gemanipuleerd gewas dat zouttolerant is. Ook droogte- en kouderesistentie is propaganda die niet met de werkelijkheid verwisseld moet worden. De opbrengst van genetisch gemanipuleerde gewassen is niet groter, zeker niet veel groter, soms juist lager. De universiteit van Kansas heeft geconcludeerd dat gentechsoja 6 tot 11 procent minder opbrengt. De enige resistentie van belang die er wel is, tegen schadelijke insecten, betreft in maïs ingebouwd Bt-gif. Dat scheelt bespuiten. Tijdelijk dan, want er zijn al resistente insecten.

De FAO concludeerde in april 2008 in een groot rapport dat gentech niet de oplossing is voor het hongerprobleem. Onderzoekers hebben gentechnologie laten vallen als methode om zouttolerantie te kweken. Maar de Wageningse Food Valley blijft dit standpunt verkondigen. Niet tegen de honger, maar voor de agro-industrie. Want gewone zaden zijn eigendom van de boeren en alleen gentechgewassen kunnen gepatenteerd worden. Alle boeren moeten betalen. Dit creëert nog meer armoede. Eerst beroven we ze van hun eigen landbouw, en als ze omkomen van de honger gaan we gesubsidieerd de weldoener uithangen.

    • Jelle Schöttelndreier