Japanse armoe

Mode-ontwerper Yohji Yamamoto

Wie: Yohji Yamamoto (1943), Japanse ontwerper, actief sinds 1972. Invloedrijk vanaf begin jaren tachtig tot begin jaren negentig.

Waarom: Telt na 36 jaar nog best mee. Vanaf juli is zijn nieuwe merk Coming Soon te koop. Betaalbare, casual kleding voor mannen en vrouwen.

Zo, betaalbaar: Dat is om jongelui bekend te maken met de ontwerpen van de bejaarde, doch nog immer coole Japanner.

Begin carrière: Wilde eigenlijk kunstenaar worden, schilder of beeldhouwer. Studeerde rechten, ging vervolgens werken in de modezaak van moeders. „Ik maakte kleding voor dikke vrouwen die verwachtten dat ik hun figuurproblemen oploste.”

Doorbraak: Yamamoto debuteerde met Y’s in 1981 in Parijs en zorgde samen met zijn toenmalige vriendin Rei Kawakubo van Commes de Garçons voor opschudding met ‘moeilijke’, vormloze, deconstructivistische mode.

Oordeel van de pers: ‘Het einde van de mode.’

Revolutionair dus: De grimmige armoede-look werd een trend. Yamamoto’s mode contrasteerde met de breedgeschouderde zandlopersilhouetten van Thierry Mugler en Claude Montana die toen het modebeeld domineerden.

Invloedrijk: De Japanse stijl inspireerde Belgische ontwerpers als Ann Demeulemeester en Martin Margiela.

Yamamoto stijl nu: Nog steeds experimenteel, oversized, sculpturaal. Verwerkt mode-historische referenties in ontwerpen. Bijvoorbeeld kenmerken van een Victoriaanse japon bij een trainingspak.

Inspiratie nu: Antieke werkkleding, kimono’s en couturiers als Madeleine Vionnet, Madame Grès en Coco Chanel.

Yamamoto nu: Is groot. Ontwerpt voor zo’n tien eigen merken waaronder Y-3, de succesvolle samenwerking met Adidas, doet de sieradenlijn Stormy Weather voor pareljuwelier Mikimoto.

Limi Yamamoto: Dat is zijn dochter. LIMI Feu heet haar merk, haar kleding is even vormloos, maar minder romantisch en meer rock ‘n ‘roll dan de ontwerpen van pa.

Expansie: Yamamoto opende in Antwerpen op de begane grond van het Mode Museum zijn grootste winkel in Europa met een oppervlak van 10.000 vierkante meter. Pas geopend is een winkel in New York. Zaken in China volgen.

Hoogtepunt: ‘Correspondences’, een reizend drieluik retrospectief, was te zien in Florence, Parijs en Antwerpen.

Opmerkelijk: 'Ik heb retrospectieven altijd gehaat. Ze laten vooral al je vergissingen zien.’

Hobby: Muziek en karate.

GK