Geen boek Hirsi Ali

Hanneke Koene is „woest”, nadat ze „het volkomen liefdeloze” kinderboek uit had. De eigenaresse van kinderboekhandel De Boekenwurm uit Maastricht weigert om Adan en Eva, het door Ayaan Hirsi Ali geschreven kinderboek over een Marokkaanse jongen en een joods meisje, in haar winkel te verkopen.

Volgens Koene vergroot Hirsi Ali in haar boek culturele meningsverschillen uit „met het doel om haat te zaaien”. Koene: „Ik heb met Adan en Eva niet iets moois voor kinderen in handen, maar alleen maar een middel om een politieke boodschap over te brengen. Daarnaast is het ook nog eens een héél erg slecht geschreven, dun mormel van een boek.”

Maar mogen kinderen of ouders dat niet zelf bepalen? „Niet in dit geval. Als in het verleden mensen een slecht boek wilden kopen, waarschuwde ik ze, maar dit hoef ik echt niet in de winkel te hebben.”

Het proefexemplaar van Koene ligt nog niet bij het vuilnis „Ik heb het wel ter inzage in de winkel liggen, maar mensen kunnen het niet bij mij bestellen. Dat weiger ik. Ik wil op geen enkele wijze aan dit boek geld verdienen. ”

    • Sebastiaan Kort