France Telecom grijpt te hoog

Een maand geleden wist France Telecom de bekendmaking van sterke cijfers over zijn eerste kwartaal te verpesten door zijn belangstelling te bevestigen voor het Zweedse telecomconcern TeliaSonera. Sindsdien is zijn marktwaarde met 12 procent gekelderd. Beleggers, die slechte herinneringen hebben overgehouden aan de tijden waarin het Franse telecomconcern zich bezighield met het bouwen van een imperium, zijn nu bang voor een nieuwe slecht doordachte overnamepoging.

Het nieuws dat France Telecom probeert 10 miljard euro aan kredieten binnen te halen ter financiering van de overeenkomst, bezorgt de markt opnieuw de zenuwen, ondanks de verzekering van France Telecom dat het zich zal houden aan zijn eigen strikte financiële richtlijnen. Maar het concern heeft wel wat uit te leggen. Een extra 10 miljard euro aan schulden zou de schuld-winstverhouding van het concern op 2,5 brengen – boven de zelf opgelegde limiet van 2.

De bedrijfswaarde van TeliaSonera van 30 miljard euro is ongeveer een derde van die van France Telecom. Een overname van de Scandinavische concurrent zou het Franse concern een grotere omvang brengen – en flinke kopzorgen. De Scandinavische telecommarkt is een van de meest verzadigde ter wereld, zodat de groeivooruitzichten beperkt zijn. TeliaSonera heeft ook een aanzienlijke aanwezigheid in opkomende markten, met belangen in een Turkse en een Russische aanbieder. Maar het concern is verwikkeld in een drievoudig juridisch dispuut met zijn partners. Het is er niet in geslaagd de controle over een van beide ondernemingen naar zich toe te trekken.

France Telecom, kan betogen dat omvang belangrijk is voor het aantrekken van grote adverteerders en het te gelde maken van zijn nieuws-, sport- en amusementsprogramma’s.

Dat strategische streven moet worden afgewogen tegen de wens van de Zweedse regering, de grootste aandeelhouder van TeliaSonera, om een goede prijs voor het bedrijf te bedingen. Een premie van 25 procent ten opzichte van de huidige marktwaarde zou betekenen dat France Telecom, dat wordt verhandeld op 9 maal de winst over volgend jaar, zijn concurrent zou verwerven voor 15 maal de winst.

Die discrepantie zou steeds kunnen toenemen als er weer nieuws wordt gelekt – waarbij de aandelen van TeliaSonera stijgen en die van France Telecom een klap krijgen naarmate het concern dichter bij zijn doelwit komt. Hoe preciezer de geruchten worden, des te moeilijker het is om in te zien hoe France Telecom ooit waarde zal kunnen ontlenen aan zijn Scandinavische dromen.

Pierre Briançon

    • Pierre Briançon