Flamenco

Flamenco: diepe zielenroerselen bezongen vanuit de krochten van de keel. De dansers con fuego, opzwepende ritmes, ruisende jurken van ongenaakbare vrouwen met getaande lijven. Dat is nog eens wat anders dan vogeltjesdans of polonaise.

Ik was in Jerez de la Frontera, het diepe zuiden van Spanje, bakermat van flamenco en sherry – overdag op zoek naar een sherry die me kon ontroeren en ’s nachts naar zigeunerkroegen om de rauwe flamenco te ondergaan. Ik liep ze allemaal af, de bodega’s met de klinkende namen, zo groot als kathedralen die leveren aan de supermarkten en slijters van Nederland (nummer twee op de lijst van sherrydrinkende naties). De brand- en accountmanagers deden me duizelen met hun hoeveelheden containers die ze verscheepten, maar nergens raakte ik onder de indruk van de sherry zelf.

Aan het einde van de derde dag zakte ik af naar El Puerto de Santa Maria, een havenstadje aan de kust alwaar ik een duistere, eeuwenoude bodega vond. Juan Carlos Gutiérrez Colosía en zijn vrouw Carmen leidden me rond. Ze lieten vaten zien waarvan ze zelf niet wisten hoe oud ze waren met een oplage van slechts enkele honderden flessen per jaar. Ik had snel in de gaten dat de wijnen van Gutiérrez Colosía de meest zuivere zijn die ik tot dan toe in het Sherry-gebied had gevonden. De Fino heeft een eigen lichtfrisse en fruitige stijl, perfect als aperitief voor in de zomer. De Amontillado en Oloroso, geweldige maaltijbegeleiders, hebben een enorme diepte. Toppunt van complexiteit is de Palo Cortado die ouder is dan 50 jaar. Droog, strak en ziltig met tonen van caramel, hazelnoten, gebrande koffie en een ellenlange afdronk met een aantrekkelijk wild aroma erin wat ik wel proefde maar niet meteen kon benoemen.

Als laatste leidden ze me door een kleine deur naar een zijruimte met een podium waar, zo vertelden ze, regelmatig flamenco zangers optraden, ze waren namelijk zelf enorme liefhebbers. Als er werd gezongen dan galmde het door de hele bodega. Opeens besefte ik wat ik had geproefd.

Menno Simon

mennosimon@nrc.nl

Gutiérrez Colosía Fino €8,27

Amontillado/Oloroso €13,69

Palo Cortado €22,55 (halve fles)

Verkrijgbaar bij De Geus Wijnimport, Delfgauw, www.degeuswijn.nl

    • Menno Simon