Film van de dag

Laura Morante als Paola in de acteursfilm La stanza del figlio. (Nanni Moretti, 2001) la stanza del figlio Year: 2001 Director: Nanni Moretti Laura Morante Palme d'Or at the International Cannes Film Festival in 2001 PHOTOS12

La stanza del figlio. De Italiaanse regisseur Nanni Moretti werd in Nederland bekend met zijn twee dagboekfilms Caro diario (1995) en Aprile (1999), die vol ironie het Italiaanse leven vastlegden en becommentarieerden. La stanza del figlio gaat over een gezin dat lijdt onder een sterfgeval. De vader (Moretti) kan zich niet goed uiten, ondanks zijn werk als psychoanalyticus. Ontroerend, voortreffelijk gespeeld. De film geeft een invoelbaar psychologisch inkijkje bij een bourgeois gezin dat wordt getroffen door onheil. Maar sommige details zijn minder sterk. Zo is de muziek van Nicole Piovani te sterk sturend en een overdaad aan flashbacks maken de film wat larmoyant. Maar Moretti kan uitstekend acteurs regisseren, vooral de woordloze blikken tussen de vader en de verkondiger van de trieste boodschap, en tussen vader en dochter (Jasmine Trinca) zijn buitengewoon sterk.(Nanni Moretti, 2001, I/F), België 2, 21.25-23.05u.André Waardenburg

    • André Waardenburg