Ex-topman van EADS betaalt 1 mln euro borg

Noël Forgeard, de voormalige co-voorzitter van EADS, het Europese concern voor lucht- en ruimtevaart en defensie, heeft 1 miljoen euro borg betaald voor zijn vrijlating. Dat meldde een bron rond de zaak gisteren. Forgeard (61) is door de Franse autoriteiten aangeklaagd voor handel met voorkennis bij EADS, het moederbedrijf van Airbus. Hij werd woensdag meegenomen voor verhoor.

Donderdagavond beslisten twee onderzoeksrechters in Parijs tot een formeel onderzoek. Forgeard kwam na 35 uur ondervraging op vrije voeten. Als hij schuldig wordt bevonden aan handel met voorkennis, kan hij een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een miljoenenboete krijgen.

De Fransman Forgeard was tot de zomer van 2005 bestuursvoorzitter van Airbus. Daarna stapte hij over naar EADS en kreeg de Duitser Humbert de leiding bij Airbus. Medio 2006 moest Forgeard aftreden bij EADS, nadat was uitgelekt dat hij een pakket met opties op aandelen EADS had verzilverd, kort voordat het nieuws over productieproblemen met de superjumbo A380 naar buiten kwam. Met nog drie andere topmanagers streek Forgeard 7 miljoen euro op.

De beurskoers van EADS stortte na het slechte nieuws over de A380 met meer dan een kwart in. Forgeard heeft altijd ontkend dat hij wist van de problemen met de A380 en dat hij met voorkennis heeft gehandeld.