Europa’s hoogste voetbalveld

Europa’s hoogste voetbalveld FOTOGRAFIE STEFAN WALTER Verborgen tussen de Zwitserse bergen, in het kanton Wallis, ligt op 2.008 meter het gehucht Gspon. Het plaatsje herbergt het hoogste voetbalveld van Europa dat alleen te voet of met de kabellift valt te bereiken. Het veld is de thuishaven van de FC Gspon, een van de deelnemers aan de regionale bergcompetitie. Vorige week werd hier nog het Europees kampioenschap voor amateurteams uit bergdorpen gehouden. De speciale Alpencompetitie kent afwijkende spelregels. Een klein speelveld, teams van zeven spelers, een kleiner doel, de penaltystip op 7 meter en geen buitenspel. De Zwitserse fotograaf Stefan Walter bezocht het veld intensief en liet zich inspireren door de combinatie van landschap en sportieve eenzaamheid. Zijn reportage beslaat alle seizoenen: van het inzaaien van het veld tot wedstrijden van FC Gspon. Soms wordt het veld omzoomd door Alpenkoeien, vaak door supporters. En bij mooi weer is er de reeks schaduwbeelden van de kabelbaan. Walter, Stefan