EK 2008?

Bij zijn aanstelling verwachtte bondscoach Marco van Basten betere prestaties op het EK 2008 dan op het WK 2006. Is dit Nederlands voetbalelftal sterker dan twee jaar terug?

Keje Molenaar, oud-speler Ajax en Feyenoord: „Dit elftal is meer uit evenwicht dan in 2006. Voetbaltechnisch is Nederland verder, maar de controlerende inbreng op het middenveld is zwakker zonder Cocu en Van Bommel. Verdedigend is het team ook zwakker. Onbegrijpelijk dat Boulahrouz niet meegaat en Ooijer niet centraal staat. Ooijer is de enige die Luca Toni [Italiaanse spits] kan stoppen. Achterin heeft Nederland een groot probleem, dus is aanvallen letterlijk de beste verdediging. De jonge lichting heeft zich verder ontwikkeld. Van der Vaart, Van Persie en Sneijder zijn sterker en volwassener. Robben oogde fris tegen Denemarken. Nederland zit in een poule [met WK-finalisten Frankrijk en Italië] waarin je het niet redt, als je reëel bent. Red je het wel, dan geeft dat zoveel vertrouwen dat je de finale kunt halen.’’

Theo de Jong, voetbalcoach, oud-speler Feyenoord en Nederlands elftal: „In 2006 was het middenveld in verhouding beter: verdedigend en qua ervaring en geslepenheid. Dat telt zwaar op een eindtoernooi. Maar dit team zit wel beter in elkaar, als je kijkt naar het positiespel. Het nieuwe systeem past beter bij de mogelijkheden van dit elftal. Sneijder en Robben hebben meer vrijheid. In de aanvallen zit meer gang, diepte en verrassing dan twee jaar geleden: toen was het teveel ‘tikkie breed’. Het wordt héél zwaar tegen Italië en Frankrijk. Aan de andere kant is het de vraag hoe fris hun topspelers uit het seizoen komen.’’

Huub Stevens, afgelopen seizoen bij Hamburger SV coach van internationals Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Joris Mathijsen: „Jongens als Van der Vaart en Sneijder zijn doorgegroeid en moeten het elftal meer kwaliteit geven. Van Nistelrooy is ook beter. Hij heeft het goed gedaan in Spanje en neemt die ervaring mee. De Jong heeft een goed en constant seizoen gespeeld en hoort in de basis. De Jong en Engelaar, in een controlerende rol op het middenveld, kunnen het gemis van Cocu en Van Bommel prima opvangen. Ze hebben minder ervaring, maar het is wel een jonger, frisser stel. Het nieuwe systeem [4-2-3-1 in plaats van 4-3-3] is een vooruitgang. Het geeft de aanvallers meer vrijheid, waardoor Nederland minder voorspelbaar is. Maar het moet nog blijken of Oranje een echt toernooiteam heeft zoals Italië of Duitsland.’’

Jan van Halst, oud-speler FC Twente en Ajax, voetbalanalyticus RTL: „Voorin heeft Nederland een luxeprobleem en is het sterker dan in 2006, achterin niet. Het nieuwe systeem biedt perspectief. Aanvallers switchen meer; het spel wordt minder voorspelbaar. Ondanks de groei van jongere spelers als Sneijder, Van der Vaart en Van Persie – door hun volwassenheid kunnen ze meer in dienst van elkaar spelen – is dit elftal minder in balans. Achterin heeft Nederland onvoldoende kwaliteit om hoge ogen te gooien op het EK. Inderdaad, wie stopt Luca Toni? Jammer dat Boulahrouz afviel. Hij is de enige verdediger die een aanvaller gek kan maken. Als je zijn hoofd ziet, heb je weinig zin een kopje thee met hem te drinken. En Nederland heeft geen messcherpe centrumverdedigers. In verdedigend opzicht hebben we geen sterk middenveld om dat op te vangen.’’

Robert Maaskant, komend seizoen trainer-coach NAC: „Verdedigend was het elftal in 2006 volwassener; het stond beter. De verdedigers van dit team spelen in de grote buitenlandse competities, maar je ziet toch elke wedstrijd dingen fout gaan. Cocu en Van Bommel hadden als verdedigende middenvelders meer kwaliteit dan Engelaar en De Jong. Maar voorin is het spel frivoler en beter geworden. De spelers hebben het nieuwe systeem zelf gewild en voelen zich nu vrijer. Voordeel is dat de jonge lichting – Van der Vaart, Van Persie, Robben en Sneijder – in de Europese top speelt, meer ervaring heeft en beter is geworden. Ze komen nu in een fase van hun carrière dat ze gaan pieken. Frankrijk en Italië worden betere kansen toegedicht. Nederland is de underdog, dat kan een voordeel zijn.’’

    • Pieter de Vries