‘Dialoog Pakistan leidt tot geweld’

De Amerikaanse generaal Dan McNeill denkt dat de recente toename van aanslagen in het oosten van Afghanistan te wijten is aan de vredesonderhandelingen van de Pakistaanse regering met stammen in het grensgebied. Dat heeft hij gezegd in de laatste interviews voor hij volgende week vertrekt als commandant van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF.

Volgens de NAVO waren er afgelopen april anderhalf keer zoveel geweldsincidenten in de oostelijke provincies als in dezelfde maand vorig jaar. Eind maart trad in Pakistan de regering-Gilani aan, die een eind wil maken aan de strijd tussen het leger en stammen in de semi-autonome grensregio’s. Onder het bewind van president Musharraf, een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten in hun strijd tegen terreur, zijn tienduizenden militairen in het gebied gestationeerd om Al-Qaeda, de Talibaan en andere terreurgroepen uit te schakelen. Dat leverde Musharraf de woede van de Pakistaanse bevolking op, omdat Pakistanen hun landgenoten doodden. Gilani begon onderhandelingen met de stammen.

Sindsdien is het aantal (zelfmoord)aanslagen in Pakistan sterk afgenomen. Generaal McNeill (61) ziet een verband: „We hebben bijgehouden wat er gebeurt als er zogenaamde vredesonderhandelingen zijn met de terroristen en extremisten in deze schuilplaatsen. telkens als er onderhandelingen zijn geweest, was er een stijging in ongewenste gebeurtenissen aan onze kant van de grens.” „Wat je nu ziet is het gevolg van een gebrek aan druk op de extremisten” in Pakistan.

In The New York Times zei McNeill dat de Pakistaanse generaals die doorgaans deelnemen aan het grensoverleg met collega’s van het Afghaanse leger en ISAF de afgelopen drie bijeenkomsten hebben afgezegd. McNeill is vijftien maanden de hoogste commandant van de NAVO-missie geweest. Vorig jaar steeg het aantal zelfmoordaanslagen in Afghanistan naar ruim 140 en vielen er 8.000 doden in de strijd met de Talibaan. (AP, Reuters)