Brulshirts, gemiste strafschoppen en het EK van 1988

De campagne van het Nederlands voetbalelftal op weg naar het EK, dat zaterdag 7 juni begint, is een week oud. Een overzicht van zeven dagen Oranje.

Mathijsen (naast kieper van der Sar) tegen Wales? Foto AP Netherlands' players, back row from left, Edwin van der Sar, Joris Mathijsen, John Heitinga, Orlando Engelaar and Andre Ooijer, and front row from left, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben, Rafael van der Vaart, Giovanni van Bronckhorst, Demy de Zeeuw and Wesley Sneijder, are seen prior to the friendly soccer match against Denmark at Philips stadium in Eindhoven, Netherlands, Thursday May 29, 2008. (AP Photo/Peter Dejong) Associated Press

Zaterdag 24 mei

Het Nederlands elftal wint in de Kuip in Rotterdam zijn eerste van drie oefenwedstrijden voorafgaand aan het EK. Sparringpartner Oekraïne verkeert volgens de bezoekende bondscoach al in een vakantiestemming. Oranje wint met 3-0. Doelpuntenmakers: Kuijt, Huntelaar en Babel.

Zondag 25 mei

De kijkcijfers van de oefeninterland worden bekend. Met bijna twee miljoen kijkers heeft Oranje het Songfestival in Belgrado, met 753.000 kijkers, royaal verslagen. Rusland won het Songfestival, en geldt op het EK, met de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink, als een gevaarlijke outsider.

Feyenoorder Denny Landzaat en doelman Sander Boschker van FC Twente krijgen te horen dat ze niet meegaan naar het EK.

Steeds meer ‘Oranje’ commercials op tv. Heineken gebruikt Zwitserland als decor om een groen hoofddeksel aan te prijzen, de Trom Pet. Nuon speelt op de Oranjekoorts in met oranje lampen, Blokker heeft z’n ‘brulshirt’.

Maandag 26 mei

De selectie van Oranje verhuist van Noordwijk naar Hoenderloo. De spelers worden bij de poort van het trainingscomplex verwelkomd door mensen die zich als oranje leeuwen hebben verkleed. Ook Edwin van der Sar, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Wesley Sneijder melden zich in het trainingskamp. Tijdens de training wordt geoefend op strafschoppen. Jan Vennegoor of Hesselink schiet het vaakst mis, viermaal, en mag evenzovele keren een strafrondje rond ’t veld lopen.

Dinsdag 27 mei

Op de sportpagina van de Telegraaf steekt international John Heitinga vier vingers op, om aan te geven dat het nog vier dagen duurt voordat de grootste krant van Nederland met zijn EK-bijlage komt. Daaronder een bijna paginagroot artikel over hoe spelers en begeleiders zich EK-kostuums door hofleverancier Piet Zoomers laten aanmeten. Met ‘exclusieve’ foto’s.

De grote concurrent van de Telegraaf op sportgebied, AD SportwereldPro, meldt op basis van statistieken uit het oefenduel tegen Oekraïne in chocoladeletters op zijn voorpagina: Van der Vaart speelt het meest naar Afellay.

Khalid Boulahrouz valt als laatste af uit de voorselectie van Oranje. De speler van Sevilla miste de afgelopen maanden wedstrijdritme als gevolg van een blessure.

Om in de Oranjesfeer voor het EK te komen, begint de NOS ’s avonds laat met een vierdelige reeks over het door Nederland gewonnen EK van 1988.

Woensdag 28 mei

De NOS zendt vanaf 23.15 uur de halve EK-finale uit 1988 uit die Nederland met 2-1 van West-Duitsland won. Er kijken op dat late tijdstip nog 364.000 mensen.

Donderdag 29 mei

Nederland speelt voor het eerst met de EK-bal, de Adidas Europass, tegen Denemarken, in een uitverkocht PSV-stadion. Nederland speelt gelijk, 1-1. Ruud van Nistelrooy maakt uit een counter in de eerste helft 1-0.

SBS6, dat de drie oefenduels van Oranje uitzendt, heeft het de kijkers met zijn prijsvraag niet moeilijk gemaakt: In welke stad speelt Nederland de groepswedstrijden? A. Bern, B. Wenen, C. Lausanne.

Als toetje, laat in de avond, bij de NOS een herhaling van de door Nederland gewonnen EK-finale van 1988. Aantal kijkers: 234.000

Vrijdag 30 mei

In de kranten veel kritiek op Oranje na de eerste serieuze test, tegen de Europees kampioen van 1992. De verdediging krijgt er van langs, in het bijzonder Joris Mathijsen. Kleine kans dat hij morgen weer in de basis staat, in het laatste oefenduel voor het EK, tegen Wales, in de Rotterdamse Kuip.

Tim de Cler raakt bij de training geblesseerd aan zijn knie. Of sprake is van een serieuze blessure, is niet meteen duidelijk.