Bijbel gemunt in Irak

Het Amerikaanse leger heeft een onderzoek ingesteld naar een marinier die in Irak munten zou hebben verspreid met daarop Arabische bijbelteksten gegraveerd. De militair zou ze hebben gegeven aan de passanten van een controlepost in de stad Fallujah.

Het is Amerikaanse militairen verboden „bekeerlingen te maken voor welke religie dan ook”, aldus het Pentagon.

Het onderzoek volgt op berichten in de Amerikaanse McClatchy-kranten. Die kregen een van de muntstukken in handen met daarop aan een kant de tekst „Waar breng jij de eeuwigheid door” en op de andere zijde het bijbelvers Johannes 3:16. „Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.”

Het leger heeft de marinier die betrapt werd met de munten inmiddels ergens anders in Irak gestationeerd. Hij dient niet langer in Fallujah, in de provincie Anbar, een bolwerk van sunnitische opstandelingen.

Het uitdelen van munten met daarop bijvoorbeeld het embleem van een bepaalde eenheid is binnen het leger overigens een bekend gebruik . (BBC, Reuters)