2 Over Kerouac, hartstocht, sperma en penissen als mes

In het interview met Kristien Hemmerechts vierden de clichés hoogtij: mannen zijn in het diepst van hun gedachten agressieve verkrachters en vrouwen zijn daar de dupe van. We moeten volgens haar de penis leren zien als een middel tot bevrediging van de vrouw. Deze zelfopofferende seksualiteit is wel het minste wat je van de man mag eisen na al die eeuwen geweld en onderdrukking.

Ziedaar de target van het hedendaagse feminisme: na de opstandige vagina nu de welwillende piemel.

Daar lijkt mevrouw Hemmerechts het zicht te verliezen op waar het in echte seksualiteit om draait: hartstocht. Inderdaad, hartstocht kan soms omslaan in agressie. Maar het is ook de hartstocht in de ogen van haar minnaar, die de vrouw in extase brengt en waardoor ze van hem bezeten wil raken. Het is de hartstocht waardoor mensen zich geliefd voelen, en in welks uiteindelijke consolidatie zij zich geborgen voelen. Zonder hartstocht krijgen we een bloedeloze seksualiteit waar zelfs Hemmerechts niet blij van zal worden.

    • Doric Houthoff