1 Over Kerouac, hartstocht, sperma en penissen als mes

Illustratie Cyprian Koscielniak Koscielniak, Cyprian

Een overmaat aan ideologische bevlogenheid valt slecht te combineren met literaire kritiek, zo blijkt uit het interview met Kristien Hemmerechts (Opinie & Debat, 24 mei). Deze Vlaamse letterkundige meent de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac postuum te moeten kapittelen, omdat On the Road, het boek waarmee hij beroemd is geworden, seksistisch zou zijn.

Net als veel generatiegenoten heb ik dat boek destijds verslonden, maar niet vanwege een hoog boy meets girl-gehalte. Voorzover dat aspect aan bod komt, vormt het hooguit een onderdeel van het decor voor het centrale thema, het ideaal van een ongebonden en avontuurlijk leven. Hemmerechts lijkt dat ook wel te onderkennen, maar geeft daar weer een ideologische draai aan: dat ideaal zou het ontlopen door mannen van hun verantwoordelijkheid cultiveren.

Dat Hemmerechts haar pijlen uitgerekend op Kerouac richt, blijft een raadsel. Kort nadat On the Road tot de bestsellerslijsten was doorgedrongen, waren de boeken van Henry Miller, wiens werk in de VS decennialang verboden was geweest, niet aan te slepen. Dat werk was pas echt van dik hout zaagt men planken.

    • Hans Roodenburg