Z-Koreaanse president in de problemen

De populariteit van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak is dramatisch gedaald door de rundvleescrisis die het land nu ruim een maand in de ban houdt. Lee wil de grenzen openen voor Amerikaans rundvlees, maar stuit op fel publiek verzet.

Lee had een maand geleden nog de steun van meer dan 40 procent van de Koreaanse bevolking. Maar de Korea Times meldt vandaag dat volgens de laatste opiniepeilingen minder dan 30 procent van de Koreanen Lee’s regering steunt.

De Koreanen verzetten zich de afgelopen weken met vreedzame maar massale protesten tegen de import van Amerikaans rundvlees omdat zij vrezen dat dit is besmet met de gekkekoeienziekte, dat bij mensen de dodelijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken. Desondanks heeft de regering besloten het Amerikaanse rundvlees onder strenge voorwaarden toe te laten.

De vakbond van transportarbeiders heeft laten weten dat zijn leden het Amerikaanse rundvlees niet zullen lossen of vervoeren. De vakbond dreigt stakingsbrekers met geweld.

In verband met de crisis rond het Amerikaanse rundvlees is de ratificatie door het parlement van een vrijhandelsverdag met Washington door de oppositie geblokkeerd.

President Lee komt daarmee verder in de problemen. Om zijn belangrijkste verkiezingsbelofte waar te maken – een impuls geven aan de Koreaanse economie – is hij sterk afhankelijk van een snelle invoering van het verdrag.