Yara Kamps, 12, uit Leiden vertelt over de gevolgen van Cito

„Ik heb de uitslag van mijn Citotoets gekregen. Hij zat in een brief die in de klas werd uitgedeeld. Als je hem eenmaal hebt schrik je. Thuis mocht ik hem pas open maken. Ik zat met mama op de bank. Tijdens de toets was ik erg zenuwachtig geweest. Ik dook weg in de kussens, zei dat ik het niet wilde zien. Mama maakte de envelop open. Ze zei; ‘het is niet heel goed en ook niet heel slecht.’ Ik had hard geoefend. Ik wilde naar een HAVO/VWO vlak bij mijn huis. Op de Open Dag zag ik dat ze er leuke dingen doen en veel vrienden gaan er heen. Nu ga ik naar de Vrije School. Ik was daar eerst heel verdrietig om. Er gaat nog iemand heen, da’s een jongen. Ik ben tegen de Citotoets.

Later wil ik hotelmanager worden. Dan ga ik serveren, wijn proeven en als het een rijk hotel is de bagage naar de kamers brengen. Dinsdag kwamen alle kinderen uit groep 8 naar school in de kleding van hun beroep. Ik droeg een grijs jasje en hoge hakjes. Ik hoop dat ik toch HAVO kan doen, anders moet ik eerst nog naar de Middelbare Hotelschool.” (JB)