Westkaap wil extra middelen na geweld

De overheid van de Zuid-Afrikaanse provincie Westkaap heeft de regering gevraagd om het gebied uit te roepen tot rampgebied. Die status moet de plaatselijke overheid in staat stellen om meer middelen vrij te maken en de coördinatie te verbeteren bij de opvang van de immigranten die de afgelopen weken het doelwit zijn geweest van geweld door Zuid-Afrikanen.

In Kaapstad, in de Westkaap, zijn ongeveer twintigduizend mensen uit hun huizen verdreven, zei een woordvoerder van burgemeester Helen Zille. De overheid van Westkaap overlegt met de Verenigde Naties over de bevoorrading van de ontheemden.

In totaal zijn volgens de Verenigde Naties 38.000 mensen in Zuid-Afrika op drift geraakt sinds drie weken geleden immigranten uit Afrikaanse landen het mikpunt werden van woedende, zwarte Zuid-Afrikanen. De Zuid-Afrikaanse krotbewoners verwijten de immigranten, met name uit Mozambique en Zimbabwe, dat zij banen en woningen inpikken. Volgens uiteenlopende cijfers vielen er 45 tot 55 doden.

Volgens de VN en het Rode Kruis zijn inmiddels meer dan zeventigduizend buitenlanders Zuid-Afrika ontvlucht om terug te keren naar hun land van herkomst. Onder hen zijn meer dan dertigduizend Mozambikanen.

De Zuid-Afrikaanse regering heeft laten weten dat zij de ontheemden niet wil opvangen in geïmproviseerde vluchtelingenkampen maar in tijdelijke woningen. Deze aanpak verkleint het gevaar van infecties en van onderlinge gevechten tussen de ontheemden, aldus een regeringswoordvoerder.

In een opvangkamp in Pretoria, bij Johannesburg, raakte de politie gisteren slaags met Somaliërs die de aanval openden op andere vluchtelingen. De politie gebruikte rubberkogels om de massa uiteen te drijven. Circa driehonderd Somaliërs begonnen een hongerstaking uit protest tegen hun armetierige omstandigheden. In de zuidelijke stad George werd een Somaliër doodgestoken door een andere Somaliër tijdens een ruzie over gedoneerde kleding, aldus de politie.

Een reportage over het geweld op nrc.nl/buitenland