Wainwright is krols en koket

Martha Wainwright gisteravond in Paradiso, Amsterdam Foto Isabel Nabuurs Nederland, Amsterdam, 29-05-08 zangeres Martha Wainwright in Paradiso Foto: Isabe Nabuurs Nabuurs, Isabel

Pop Martha Wainwright. Gehoord: 29/5 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 30/5 Doornroosje, Nijmegen.

Martha Wainwright hoeft slechts de titel van haar nieuwe cd uit te spreken en ze krijgt al applaus. Die titel luidt I know you’re married but I’ve got feelings too. Dat het publiek, gisteravond in Paradiso, Amsterdam, er voor klapte, betekent twee dingen: dat die zin intrigeert, en dat het publiek uit Wainwrights hand eet. Want Martha heeft met broer Rufus en vader Loudon een grote innemendheid gemeen. De attractie bestaat er deels uit dat je het gevoel hebt naar een authentieke performer te kijken. Martha’s exhibitionisme – gekoketteer met vrouwelijke emotionaliteit, onbevredigde lust, woede en hunkering – wordt zonder zelfcensuur en zonder opsmuk opgediend.

Die openhartigheid zit bovendien gevat in grootse muzikaliteit. In de drie jaar sinds Wainwrights titelloze debuut-cd is er veel veranderd. Toen zocht ze naar de vorm, nu is ze een tijdloze zangeres die uit verschillende muzikale perioden haar invloeden plukt. De popliedjes verwijzen naar countryrock en folkballades, en hebben meestal een gedragen tempo, zodat Wainwrights warmbloedige stem goed uitkomt.

De vier muzikanten die haar gisteravond begeleidden deden dat bijna onopvallend. De volle klank van Wainwrights akoestische gitaar domineerde het geluid, al waren verder ook nog elektrische gitaar, bas, drums en piano te horen. De muziek had niet veel kleur, net als op Wainwright pas verschenen cd. Al hebben daar bekende namen als Pete Townshend en Donald Fagen aan meegewerkt, het is toch Wainwrights gulle stem die, omkleed door de kabbelende stroom van klanken, de ruimte vult. Zo ook gisteravond. In korte overhemdjurk, met koffiekleurige laklaarzen, het haar in een losvallend staartje, stond ze vastgeplakt aan de microfoonstandaard. De fysieke onrust sprak alleen uit een omhoog zwaaiende knie.

Martha Wainwright kan geen genoeg krijgen van haar eigen emoties. Krols, kwaad of ironisch, deze lading wordt verpakt in prachtige nummers als Bleeding All Over You, You Cheated Me, of In The Middle Of The Night. Na vader Loudon Wainwright III – singer-songwriter, moeder Kate McGarrigle – folk, en broer Rufus – ballades met uitbundige orkestraties, is Martha de Wainwright van de gestileerde onlust.

    • Door
    • Hester Carvalho