Waarom zit bij veel huizen witte uitslag op de muren?

Het lijkt onvermijdelijk: witte uitslag op de buitenmuren van je nieuwe huis. „Hoe ontstaat die lelijke waas en hoe kom je er van af?”, vraagt Cor Krater uit Leiden.

„Het is de grootste ergernis van huizenbewoners”, zegt Timo Nijland van TNO Bouw en Ondergrond. „Maar nee, er is geen eenduidig antwoord voor aannemers, projectontwikkelaars en metselaars. We weten niet tot in detail hoe we het moeten voorkomen, ook niet na vier jaar onderzoek door TNO.”

Witte uitslag op muren ontstaat door vocht, vertelt hij. „In het metselwerk zitten zouten die door opdroging naar de buitenkant van de muur worden getransporteerd. Daar gaan sommige zouten een verbinding aan met koolstofdioxide in de lucht en kristalliseren vervolgens uit als een witte waas.”

De meest voorkomende zoutuitslag ontstaat door natrium- en kaliumsulfaten tijdens of vlak na de bouw, vooral als het metselwerk te vochtig is. Kalk en gips veroorzaken twee andere vormen van ‘uitbloei’, de officiële benaming voor het proces.

Uitbloei is een natuurverschijnsel’ zegt Ewald van Hal, directeur van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten. „Het is lastig te voorkomen door het snelle bouwproces en het Nederlandse weer. Bovendien is het meestal goed te verwijderen, gewoon even de tuinslang erop.”

Wegspoelen met water werkt inderdaad bij de meest voorkomende uitslag die rond de bouw ontstaat. Kalk verdwijnt minder snel met water, gips moet zelfs professioneel worden verwijderd.

Let wel, nadat je de muur van je nieuwbouwwoning hebt schoongespoten, kan uitbloei wel weer snel terugkomen. Net zolang totdat alle zouten opgelost zijn. En dat kan enige jaren duren.

„Vaak is het leed na het eerste jaar wel geleden”, zegt Van Hal. „Je kunt natuurlijk ook het leven van de aannemer zuur maken, maar dat heeft alleen zin als er ontwerpfouten zijn gemaakt.”

Of je koopt gewoon een huis met witte muren.

Jessica van Geel

    • Jessica van Geel