Vondst groot grafveld en cultusplaats uit ijzertijd in Limburg

Rotterdam. Archeologen hebben bij een opgraving bij het Noord-Limburgse Lomm, op steenworp afstand van de Maas, een groot grafveld en een cultusplaats uit de ijzertijd gevonden. Dat maakte de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten gisteren bekend. Het grafveld uit de late ijzertijd bestaat uit zo`n vijftig graven en is daarmee een van de grootste grafvelden uit deze periode in Nederland. De graven bestaan uit crematieresten en houtskool. Ook zijn er een bronzen fibula (mantelspeld), fragmenten van glazen armbanden en enkele urnen gevonden. De cultusplaats stamt uit de midden-ijzertijd en bestaat uit vier greppels die een grote rechthoek vormen. Daarbinnen ligt een tweede, kleinere rechthoek. De archeologen denken dat binnen de greppels rituele handelingen zijn uitgevoerd.