Vincent Bijlo met de Bijlo’s is verrassend zachtzinnig

cabaret Vincent Bijlo: Met de Bijlo’s ****-

cabaret

Vincent Bijlo: Met de Bijlo ’s ****

In de theaterprogramma’s van cabaretier Vincent Bijlo zijn de sardonisch geëngageerde conferences doorgaans beter dan de liedjes, die hij vaak wat schreeuwerig – en beukend op de pianotoetsen – vertolkt. Des te opmerkelijker dat hij nu een liedjes-cd heeft gemaakt, waarop hij ook zelf alle instrumenten bespeelt: piano (veel zachtzinniger dan op het toneel), gitaren, bas, drums en af en toe zelfs enig blaaswerk. En des te verrassender dat het resultaat grotendeels geslaagd is.

Bijlo begint met een beeldend lied over het donker („geen zicht geen uitzicht / geen zicht – inzicht”) waarin hij als blinde nu eenmaal leeft. Ook in de liefdesliedjes op deze cd komt zijn blindheid impliciet ter sprake: hij bezingt de geliefde als het licht en als letterlijk houvast. Met een afwisselend stevig en zacht rockende begeleiding door de groep de Bijlo’s, die dus uitsluitend uit Vincent Bijlo bestaat.

Niet alle ideetjes zijn sterk genoeg om een heel lied te rechtvaardigen, maar de meeste nummers zijn origineel, geprononceerd en een mooie aanvulling op zijn podiumoptreden. In een teder, verhalend liedje over de eerste schooldag van een Marokkaans jongetje doet hij zelfs een beetje aan zanger Bram Vermeulen denken.

    • Henk van Gelder