Universiteiten gaan Ajax helpen

Ajax heeft de hulp ingeroepen van twee universiteiten. Met de steun van de Vrije Universiteit (VU) en Wageningen Universiteit moet het Ajax Football Centre gestalte krijgen. Een ‘innoverend, toonaangevend voetbalkennisinstituut’ zal verrijzen op het sportpark De Toekomst in Amsterdam.

Concreet betekent de samenwerking met de VU dat spierfysioloog Jo de Ruiter de maximale capaciteit van de spelers meet en dan bekijkt hoeveel daarvan onbenut blijft. Verder schuift de VU Jos de Koning naar voren. De schaatsexpert moet zijn kennis nu gaan toepassen op de voetbalwereld.

Decaan Peter Beek van de faculteit Bewegingswetenschappen denkt dat aan waarneming en spelinzicht via wetenschappelijke technieken veel te verbeteren valt. Medewerkers van zijn faculteit werken al met Engelse topclubs als Liverpool en Everton. „Nederland loopt een beetje achter”, zegt Beek. „Een Noorse voetbalcoach die met een computer te werk gaat, wordt hier nog steeds meewarig bekeken.” (ANP)