Uitgever ‘Mercedes magazine’ maakt universiteitsblad

De redactie van het Wageningse universiteitsblad Resource staat per september collectief op straat. Het blad zal vanaf dan worden gemaakt door Hemels Publishers, een ‘uitgeverij van sponsored magazines’.

Hemels, dat onder meer Mercedes magazine vervaardigt, is de winnaar van de openbare aanbesteding die de Wageningen Universiteit heeft uitgeschreven om de meest geschikte maker van het blad te vinden. Het is de eerste keer dat een Nederlandse universiteit haar blad heeft aanbesteed.

In de laatste editie van Resource schrijft hoofdredacteur Korné Versluis dat de redactie achterblijft met een „zeer onbevredigd gevoel”, voornamelijk omdat de aanbesteding is verloren van een „bureau dat nog nooit een weekblad heeft gemaakt”. „Dat steekt ons zeer”, aldus Versluis.

Hemels Publishers wijst er in een reactie op dat het logisch is dat de uitgeverij nog nooit een universiteitsblad heeft gemaakt, omdat het nu eenmaal de eerste keer is dat een universiteit dit aanbesteedt. Hemels heeft nog geen redactie in dienst, maar zal op zoek gaan naar „ervaren wetenschapsjournalisten”.

Een woordvoerder van Wageningen Universiteit noemt Hemels een „professionele, goede uitgever”. Ook Hemels zal volgens de universiteit een „onafhankelijk, kritisch” blad maken. Volgens de woordvoerder is het „zuur en lastig” dat uitgeverij Cereales in haar voortbestaan wordt bedreigd. „Maar het is niet anders. Wij zijn verplicht om aan te besteden. Het is jammer dat we de samenwerking met Cereales niet kunnen voortzetten.”