Tv kijken op een gsm

Samsung P960 met MobielTV Mobiel tv van KPN en Samsung Rotterdam, 27-05-08. Mobiele telefoon tevens televisie. Foto leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

Wie zit er te wachten op mobiele televisie op zijn gsm? Volgens KPN een heleboel mensen die de tijd willen doden in de trein of de file. ‘Wachten wordt leuk’, belooft de verpakking van de Samsung P960 sliderphone dan ook.

Het telefoontoestel heeft een DVB-H-antenne om tv-kanalen te bekijken. Druk op de aparte tv-knop en schuif de kleine antenne uit, dan verschijnt het menu met Nederlandse zenders. Geen CNN of BBC24 helaas.

De beeldkwaliteit is beter dan mobiele televisie via een umts-verbinding, hoewel je op Roland Garros nog steeds moet raden waar de bal is. Het opstarten en schakelen gaat goed (vijf seconden zaptijd). De batterij is sterk genoeg voor een middag lang tv kijken op het goede scherm van de Samsung.

MobielTV heeft ook nadelen. Het aanbod van DVB-H-toestellen is gering en live televisie is lang niet altijd geschikt voor wachtmomenten. Dan liever video on demand (bijvoorbeeld uitzending gemist) of zelf wat programma’s downloaden en meenemen op de telefoon. Zodat je ’s ochtends in de stilstaande trein tenminste je favoriete tv-serie kunt bekijken, in plaats van Nederland in Beweging.

Marc Hijink

Kosten 9,95 euro per maand. Meer op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink