Thaise minister weg na geruchten coup

De Thaise minister Jakrapob Penkair heeft vandaag zijn aftreden aangekondigd om een einde te maken aan geruchten over een staatsgreep. Jakrapob, minister zonder portefeuille, wordt beschuldigd van majesteitsschennis. Dat is een ernstig misdrijf in Thailand.

Jakrapob heeft volgens de politie in augustus vorig jaar tijdens een toespraak voor de club van buitenlandse correspondenten koning Bhumibol Adulyadej beledigd. Het is onbekend om welk deel van zijn toespraak, die ging over de botsing tussen democratie en „het patronagesysteem” in Thailand, de aanklacht gaat. „Ik had niet de bedoeling om te vertrekken omdat ik niets verkeerd heb gedaan, maar ik treed af omdat er te veel druk op de premier en de regering staat. Ik hoop dat de geruchten over een militaire staatsgreep dan ophouden.”

Het leger is traditioneel loyaal aan het koningshuis en heeft in het verleden aanvallen tegen de majesteit aangegrepen om staatsgrepen te plegen. „Er is geen militair die een coup in gang wil zetten om de regering te verdrijven, maar ik kan niet garanderen dat het niet meer zal gebeuren”, zei opperbevelhebber generaal Boonsang Niempradit gisteren, terwijl hij aandrong op Jakrapobs aftreden.

Toen de minister zijn toespraak hield, was er een interim-regering aan de macht, aangesteld door de militairen die in september 2006 met een coup premier Thaksin Shinawatra verdreven. De huidige premier Samak Sundaravej wordt door velen beschouwd als een stroman van Thaksin, die terechtstaat voor corruptie. Vanavond zouden oppositiegroepen een demonstratie houden tegen Samak, die volgens hen geprobeerd heeft de grondwet aan te passen om Thaksins vervolging onmogelijk te maken. (AP, AFP)