Televisie Voorkeur

Amazing Journey: The Story of The Who is een documentaire van de met een Oscar onderscheiden filmmaker Murray Lerner over de legendarische rockband die in 1964 in Londen werd opgericht. De film vertelt de geschiedenis van de Who, maar signaleert ook de huidige ontwikkeling van de band, zoals de eerste nieuwe muziekopnamen van Pete Townshend en Roger Daltrey in twintig jaar en het debuutoptreden in Japan van de band. BBC 2, 0.35-2.35u. Lead singer Roger Daltrey, left, and lead guitarist Pete Townshend, right, of The Who, rehearse with the band for their upcoming tour at a recording studio Friday, Sept. 8, 2006 in New York. The Who will kick off their first North American tour in four years on Sept. 12 in Philadelphia. (AP Photo/Jason DeCrow) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de Belgische gemeenten in de nabijheid van Maastricht die zich mateloos irriteren aan de drugsrunners. In snelle auto’s ‘vangen’ de runners mogelijke klanten op die drugs willen kopen in Nederland. Potentiële kopers worden klem gereden en vervolgens ‘begeleid’ naar de verkoopadressen. De Belgen wijten alle overlast aan het Nederlandse gedoogbeleid en zetten extra agenten in. Volgens hen moet het Nederlandse gedoogbeleid op de helling. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Premier Jan Peter Balkenende licht het kabinetsbeleid toe. Ned.1, 18.35-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor het conflict in het kabinet over de plannen rond de embryoselectie. Verder een portret van Gert Verhulst, medeoprichter van Studio 100. In Nederland is het Vlaamse mediabedrijf vooral bekend van K3, Samson en Gert, Kabouter Plop en Het Huis Anubis. Het bedrijf is uitgegroeid tot een concern voor kinderamusement, heeft de rechten gekocht van klassieke programma's zoals Maja de Bij en Pippi Langkous en opent Plopsalandparken in België en Nederland. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Verslag over de behandeling in de Tweede Kamer van het voorstel van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) om embryoselectie toe te staan. Verder aandacht voor de voorgenomen bezuinigingen bij de kinderopvang en een reportage over de verkiezingscampagne van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Fridaynight with Jonathan Ross. Gasten zijn Lord Andrew Lloyd Webber, acteur Mark Wahlberg, acteur, zanger en presentator John Barrowman en Schotse journalist Kirsty Young. BBC 1, 2335-0.35u.

informatief

De toekomst is nu. Laatste aflevering van de serie gaat over de toekomst van de vrije tijd. Ned.2, 19.25-19.55u.

Werken aan Werk: Neon. Aandacht voor neonglasblazers waarbij het hele productieproces aan de orde komt: het glasblazen, het vacuümpompen van het glas om het daarna te vullen met argongas en tenslotte de elektrische bedrading. Ned.2, 19.55-20.25u.

The money programme: Where's My Mortgage Gone? In een nieuwe serie van het consumentenprogramma wordt verslag gedaan van de chaos op de Britse huizenmarkt. De financiële instellingen willen geen geld meer uitlenen. Gesprekken met ongeruste consumenten die geen hypotheek meer kunnen afsluiten. BBC 2, 20.00-20.30u.

Vermist. Zoektocht naar vermiste personen. In de laatste uitzending van dit seizoen beelden van de onthulling van de ‘Walk of Missing’ in Bennebroek. Verder het verhaal van een tiener die uit de klauwen van een loverboy wist te raken. Ned.1, 20.30-21.30u.

De leugen regeert. Journalistiek discussieprogramma. De zakenman Hans Melchers licht toe waarom hij nog steeds campagne voert tegen de media. Hij werd onterecht beschuldigd van onder meer drugshandel. De organisaties Landmark, Essence en CSA uiten hun onvrede over het uiterst kritische stuk door weekblad InterMediair, waarin ze de zogeheten ‘Awareness trainingen’ die door die bedrijven worden aangeboden onder de loep nemen. Ned.2, 21.20-22.00u.

documentaire

Eschede Zug 884. Documentaire over de treinramp op 3 juni 1998, waarbij een hogesnelheidstrein bij het Duitse Eschede met 200 km per uur ontspoorde en daarna tegen een brug botste. De wagons schoven als een harmonica ineen en werden bedolven onder het beton van de brug en door auto’s die daarop stonden. Bij het ongeluk kwamen 101 reizigers om, 105 anderen raakten gewond. In de film een reconstructie van de ramp en gesprekken met betrokkenen. ARD, 21.45-23.15u.

cultuur

Aspekte. Cultureel magazine met aandacht voor Duitse ouders en hun problemen bij de kinderopvoeding; de nieuwe Amerikaanse ambassade in Berlijn en Tirol in de roes van de kunst door een nieuw museum in Bozen. ZDF, 22.35-23.05u.

Het uur van de wolf: Dinner with Murakami. Documentaire over de succesvolle Japanse schrijver Haruki Murakami (1949). Ned.2, 22.50-23.50u.

amusement

Have I got news for you. Satirische nieuwsquiz met teamcaptains Paul Merton en Ian Hislop. BBC 1, 22.00-22.30u.

politieserie

Grijpstra & De Gier. Nederlandse politieserie. In de aflevering Carpe Diem meldt zich een man op het bureau die weinig goeds van plan is. Hij zoekt naar Grijpstra (Jack Wouterse) maar die blijkt onbereikbaar. De Gier (Waldmar Terenstra) staat er alleen voor. RTL 4, 22.50-23.50u.

sport

Sporza Voetbal. Rechtstreeks verslag van de oefeninterland Italië-België. Canvas, 20.40-22.50u.

Sporza Roland Garros 2008. Samenvattingen van de vandaag gespeelde wedstrijden. Canvas, 23.25-0.15u.